Jak na kapří kost v krku? Strašák vánoční večeře může způsobit velké nepříjemnosti

Dusit se z rybí kosti může být velmi nepříjemné
 

K štědrovečerní tabuli zákonitě patří také obalovaný kousek kapra. Někteří mají při jeho konzumaci oprávněné obavy. Co když se s jedním soustem dostane do krku i nevítaná kost. Kapr je tak často spíše strašákem než důvodem k bezstarostnému hodování. Možná i proto si lidé dají kuřecí nebo vepřový řízek. Jak se však chovat, když se doopravdy zasekne kost v krku? 

Byť se letos plní nemocnice hlavně pacienty s koronavirem, Štědrý den jistě v několika případech bude nepříjemný ze zdravotního hlediska i díky tradiční kapří pochoutce. Obalovaný kousek oblíbené české ryby je totiž většinou plný kostí. 

Člověk se tak během jídla hladovými sousty dopustí chyby a pořádně se nepřipraví na neštěstí, které mu může nevinná kostička způsobit. Klid, většinou se nejedná o nic závažného, ale existují případy, kdy je opravdu dobré vyhledat lékaře, Jak si však nejlépe pomoci sám doma? 

Radši řízek

Děti mají jasno a rodiče vlastně také. Nejlepší způsob, jak odvrátit kapří katastrofu, je prostě se kapřímu řízku na stole vyhnout. Většinou to tak dopadá u dětí, které se kostí bojí, a rodiče zase nemají energii kontrolovat každé sousto. Situaci tak bez problémů řeší řízek kuřecí nebo vepřový. Tam se totiž malé, nepatrné kostičky nevyskytují. 

Když se však pustíte do klasického receptu a plnými sousty bramborového salátu připojíte na vidličku i právě zmíněnou rybu, může se doopravdy stát klidně i neštěstí. Na pohotovostech nemocnic se většinou lidé s kostí od kapra v krku objevují celé svátky. Aby se tak nestalo, tak musíte opravdu trpělivě každé sousto kapra zkoumat, což kulinářský zážitek mění na poněkud nudnou společenskou hru “kdo najde kost”. 

S lékařem nebo bez? 

Když se tedy podobná nepříjemnost odehraje i ve chvíli, kdy jste nad talířem strávili hodinu s lupou, počítejte s tím, že ve většině případů si můžete poradit sami. Kost se nejčastěji zasekne v oblasti mandlí, což je relativně viditelné místo při pohledu do zrcadla. V tomto případě si můžete pomoci prsty a kost bez problémů vytáhnout. 

Než si budete volat sanitku, taxi či startovat automobil do nemocnice, kde teď mají opravdu o trošku větší starosti, je dobré vyzkoušet několik prověřených rad. Kost lze totiž často zajíst chlebem, zelím nebo bramborami. Bramborový salát by tak mohl vlastně zahrát roli zachránce situace. 

Rady babiček a prababiček však nemusí být vždy vše řešící spásou. Kost může odolat a nemusí se vždy zajíst tak, aby se odplavila do žaludku, kde se postupně rozloží. V případě, že stále v krku ruší, nebo se dokonce ozývá bolest na hrudi, není nad čím váhat. A nebojte se, lékařský zákrok není žádná řezničina. 

Komplikace

Je jasné, že kost musí jít co nejdříve, a to nejenom kvůli dobrému pocitu v ústech, ale hlavně kvůli vašemu zdraví. Největší komplikací, která se v souvislostí s kapří kostí může stát, je krvácivé poškození v jícnu. Místo, kam není úplně jednoduché se dostat bez anestezie, může být natolik poničené, že zde musí zasáhnout velmi rychle lékař. Z nevinné večeře se tak rázem stane drama, kde je potřeba opravdu soustředěné práce personálu. Z kostičky v krku se tak klidně může stát velká nepříjemnost. Zásadní je však být vždy obezřetný při samotné konzumaci a předcházet podobným problémům. Tak dobrou a klidnou chuť. 

KAM DÁL: Největší televizní hity o Vánocích. Světoznámá Popelka z východu, Pelíšky a jedno velké překvapení

 

Klíčová slova: