Katastrofa odvrácena, dohoda mezi EU a Británií je pro automobilový sektor úlevou

 

Dohoda o budoucím uspořádání obchodních vztahů, na které se dohodli vyjednavači Evropské unie a Británie, znamená úlevu pro evropský automobilový sektor. V reakci na zprávu o dosažení dohody to uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Odvětví se tak vyhne katastrofickým dopadům, které by přinesl definitivní odchod Británie z EU bez dohody.

„Neexistuje žádné jiné odvětví, které by bylo propojené těsněji než právě evropský automobilový sektor. Má komplexní dodavatelské řetězce, které se rozprostírají přes celý region,“ vysvětlil generální ředitel sdružení Eric-Mark Huitema.

Dopady ještě úplně neznají

Mezi EU a Británií se každý rok prodají skoro tři miliony motorových vozidel v hodnotě 54 miliard eur (1,4 bilionu Kč). U náhradních dílů pak velikost vzájemného obchodu přes Lamanšský průliv představuje téměř 14 miliard eur (asi 367 miliard Kč). I s dohodou se ale proti současnému stavu zvýší byrokracie, což bude znamenat i vyšší náklady.

ACEA nicméně upozorňuje, že zatím nemůže posoudit veškeré dopady, které dohoda bude na odvětví mít. Nejprve je potřeba vyčkat, až budou zveřejněny podrobnosti. Teprve potom bude jasné, zda ujednání plně odráží zájmy výrobců aut z EU i jejich dodavatelských řetězců.

Bylo by to zničující

„Dopady brexitu bez dohody na automobilový sektor v EU by zkrátka byly zničující. Proto v první řadě pociťujeme obrovskou úlevu nad tím, že bylo dosaženo dohody dřív, než skončí přechodné období,“ uvedl šéf sdružení. „Zásadní úkoly jsou ale stále před námi, protože na obchodování se zbožím budou mít zásadní vliv obchodní bariéry ve formě nových celních procedur, které budou zavedeny od 1. ledna 2021,“ dodal.

ACEA upozornila, že k výrobě jednoho auta je zapotřebí asi 30 000 dílů a k výrobě dodávkového vozu ještě víc. To znamená, že pro odvětví výroby aut je plynulost dodávek dílů naprosto zásadní.

Británie oficiálně vystoupila z EU na konci letošního ledna. Do konce tohoto roku ale platí přechodné období, kdy zbývalo doladit detaily a kdy se Británie ještě řídí unijními pravidly.

KAM DÁL: Brexit je nevyhnutelný. Velká Británie připravuje přesun svého ostrova ještě dál od Evropy.