Čočka jako recept na štěstí i stále plnou peněženku. Tak si dnes alespoň zobněte

 

Slavit před mnoha staletími příchod nového roku? To bylo něco nemyslitelného. Křesťanský rok měl už totiž touto dobou oslavy za sebou, protože jeho nový rok začíná první adventní neděli. Postupem času se však tento zvyk přijal a jedním z jeho symbolů se stala čočka. 

Dnešní oslavy jsou však stále něčím zcela odlišným, než na co byli lidé zvyklí. Silvestr byl historicky spojený s oslavami saturnálií a s oslavami nového roku ve starověkém pohanském Římě. Církev doporučovala, aby věřící seděli doma a přemýšleli nad sebou a svými blízkými. Jak vzdálené od toho, co se děje v současnosti. 

Na noční hodování se připravovalo zejména maso. První den nového roku pak nesměla na stole chybět čočka jako znamení hojnosti. Tato tradice se zachovala a je úplně jedno, kolik jí sníte. Vlastně se dá říct, že čím více, o to budete bohatší. Naopak se vyhýbejte drůbeži, aby vám neuletělo štěstí. Stejné je to s králíkem nebo zajícem, to by zase mohlo utéct. 

Čočka na kyselo s vařeným uzeným

Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nasypte do misky. Zalijte vodou asi dva centimetry nad čočku a nechte hodinu až dvě trochu nabobtnat. Vodu slijte a čočku nasypte do hrnce. Přidejte bobkový list, sůl a zalijte tak, aby hladina vody byla asi tři centimetry nad ní. Přiveďte k varu a velmi zvolna zpola zakryté vařte přibližně hodinu, až čočka změkne. 

Na čočku: 400 g čočky,
1 lžička soli, 2 bobkové listy,
1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, 4–5 lžic octa,
1 lžička cukru. Na maso: 1 kg uzeného masa, 500 g hovězích kostí, 2 mrkve, 1 petržel, 
1 cibule, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře

Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a rozpusťte sádlo v malém kastrůlku. Přidejte cibuli a na středním plameni chvíli duste, dokud nezměkne. Zasypte ji moukou a ještě asi minutu intenzivně míchejte, aby se mouka osmažila a vytvořila jíšku pro pozdější zahuštění. Odstavte stranou a nechte vychladnout.

Jakmile je čočka uvařená, slijte zbývající vodu a zachyťte ji. Bobkový list odstraňte. Část horkého vývaru přilijte ke studené jíšce a metličkou rozmíchejte. Přilijte i zbytek, přiveďte k varu a nejméně pět minut povařte. Nezapomínejte míchat, zahuštěné věci se s oblibou přichytávají na dno kastrůlku. Omáčku vraťte k čočce a promíchejte. Dochuťte postupně octem, to znamená po malých lžičkách, a přitom ochutnávejte. Pak totéž zopakujte s cukrem, případně ještě osolte.

Mrkev a petržel oškrábejte, cibuli oloupejte. Všechno maso i kosti opláchněte pod studenou tekoucí vodou a vložte do hrnce. Zalijte vodou tak, aby bylo akorát ponořené, přidejte zeleninu, koření a přiveďte k varu - jen velmi mírnému, sotva znatelnému. Vzniklou pěnu odstraňujte a vařte 75 minut. 

Vyndejte uzené maso na talíř a nechte ho zakryté chvíli odpočinout. Po deseti minutách slijte uvolněnou šťávu zpět do vývaru, maso nakrájejte na plátky a můžete ho podávat s čočkou a chlebem. Hovězí kosti ještě touto dobou nejsou zcela provařené, takže pokud si chcete připravit silnější vývar, nechte všechno další dvě hodiny pozvolna vařit.

Na polévku: 200 g čočky, 1,5–2 l vody, 2–3 stroužky česneku, celerová nať, sůl, majoránka, 70 g másla nebo sádla, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky na jíšku, 200 g uzeného masa.

Čočková polévka

Čočku vsypeme do studené vody a přivedeme k varu, vodu slijeme a znovu zalijeme asi 1,5 litru vody. Uvaříme doměkka, přidáme utřený česnek, celerovou nať a osolíme. 

Umícháme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou a za stálého míchání nalijeme do polévky. Přidáme majoránku a nakrájené uzené maso nebo klobásu. Ještě důkladně povaříme.

Zapečená čočka s jáhly

Čočku propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní jáhly, které nejprve předtím dvakrát spaříme vařicí vodou. Společně dovaříme doměkka.

Na zapečenou čočku: 200 g čočky, 200 g jáhel, 1 velká cibule, 100 g sádla, mletý pepř, sůl, majoránka, drcený kmín.

Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Vše promícháme. Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připravenou směsí a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C. Jako přílohu můžeme podávat chléb nebo bílé pečivo či nakládanou zeleninu.