Nápoje, které prodlouží život: Káva bojuje s rakovinou, pivo pomáhá proti demenci

Kofein, který je v kávě obsažen, brání slepování krevních destiček
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zastáváte názor, že ráno bez voňavého šálku kávy nebo čaje by to zkrátka nebylo "to pravé ořechové"? Ano, i to je možné. Právě tyto dva nápoje totiž patří k vůbec nejrozšířenějším na celém světě. Diskuse probíhají i nad zdravotní stránkou jednotlivých nápojů. Které podle odborníků patří k těm nejzdravějším?

Asi nikomu nebude divné, že je káva jedním z nejoblíbenějších nápojů, konzumovaných po celém světě. Jsou dokonce i jisté destinace, kde se vypije běžně až šest či sedm šálků čerstvé kávy denně. Podobně je na tom v některých zemích i čaj, díky němuž se určité státy proslavily prakticky po celé zeměkouli.

Chrání proti bakteriím

Někoho možná překvapí, že právě tolik rozšířená káva dokáže být i velmi zdraví prospěšná. Ten, kdo ji pravidelně pije, je daleko více odolnější vůči infarktu či mrtvici. Kofein, který je v kávě řádně obsažen, totiž brání slepování krevních destiček, předchází zužování cév či vzniku krevních sraženin.

Je také poměrně zdatným bojovníkem proti nejrůznějším bakteriím. Pití kávy může dokonce chránit organismus před vznikem některých druhů rakoviny – například tlustého střeva nebo jater. Navíc poslední dobou roste i počet důkazů, že pití kávy pomáhá udržet rozumové schopnosti v průběhu stárnutí.

Vůbec nejoblíbenějším nápojem na světě je ale naprosto čistá a pramenitá voda. Ne v každé zemi je jí dostatek. Platí ale bez výjimky, že by každý člověk měl denně vypít alespoň 2-3 litry této tekutiny.

Pivo proti demenci, mléko na zažívání

Zejména Čechy mile překvapí i další zjištění, a to takové, že náš „národní nápoj“ - pivo - rovněž výrazně přispívá k uchování dobrého zdravotního stavu. Zlepšuje totiž minerální hustotu kostí a sehrává důležitou roli při boji s osteoporózou. Díky nejrůznějším flavonoidům, které jsou obsaženy ve chmelu, pomáhá pivo chránit tělo před rakovinou, snižuje riziko demence, srdečně-cévních onemocnění, infarktu a pomáhá udržovat optimální krevní tlak.

Přední příčky ve výčtu zdraví prospěšných nápojů obsadilo také mléko. Obsahuje totiž tuky, které jsou zdrojem energie, minerály důležité pro kosti a zuby, vitamíny, enzymy či bílkoviny. Je rovněž dobrým nástrojem pro posílení imunity. Ačkoliv někteří lidé mají názor, že mléko zahleňuje organismus, lékaři jej pokládají vůbec za nejkomplexnější a nejzdravější potravinu na trhu.

Trpíte zácpou? Pijte kefír

V mléčných výrobcích pokračujeme i nadále. Dalším nápojem, který se doporučuje pravidelně konzumovat, je kefír. Ten dokáže podporovat a udržovat v dobré kondici trávicí trakt a povzbuzovat imunitní systém.

Dokáže také rozkládat těžko stravitelné látky, a tím zabraňuje shromažďování a zahnívání potravy ve střevech. Kromě toho je dobrý také při léčbě zácpy, onemocnění žlučníku, jater nebo nervových chorob. Nic se ale nemá přehánět. Jinak byste také mohli skončit na záchodě, ale obsah žaludku by z vás "cestoval" úplně jinak.

Hitem je granátové jablko i šťáva z rakytníku

V České republice se v poslední době vyskytuje stále více nápojů s obsahem granátového jablka. To totiž obsahuje poměrně velké množství sodíku, draslíku a vitamínů A, B i C. Bohaté zastoupení polyfenolů podporuje rovněž tok krve v cévkách, např. v oblasti srdce. Přítomnost celé řady antioxidantů pak zabezpečuje ochranu před nánosy v cévách a vznikem nádorových chorob.

Lékaři doporučují konzumovat také nejrůznější nápoje, obsahující šťávu rakytníku. Ten je velmi účinným nástrojem i proti stresu. Navíc pomáhá odstraňovat únavu, zlepšovat zrak a léčit bolavý žaludek. Doporučuje se rovněž konzumace například neslazeného čaje z rakytníku, jenž je dobrý pomocník i při trávicích těžkostech.

KAM DÁL: Lehký úkol pro domácího kutila. Ptačí budku zvládne i úplný amatér.