Hejtmanka Pecková: Systém očkování by měl být jednotný, kraje nemohou mít různé postupy

Vakcinační centra mají ve středních Čechách vzniknout v každém okrese
 

Středočeská hejtmanka Petra Pecková označila jednání krajů s ministrem zdravotnictví Janem Blatným věnované metodice očkování za konstruktivní. Za nejdůležitější považuje to, aby byl celý systém jednotný. Nemělo by se podle ní stát třeba to, aby měl každý kraj jiný rezervační systém.

Hejtmani měli před videokonferencí s ministrem řadu nejasností, s kompletní vládní strategií se nemohli seznámit předem. Podle Peckové měl Blatný vše přehledně připravené a jednání bylo jasné a konstruktivní. Ocenila, že v představeném dokumentu je velké množství metodických pokynů. Týkají se například toho, jak má vypadat očkovací místo a kdo a jak bude co platit nebo proplácet.

Připomínky do pátku

"Za nejdůležitější považuji to, aby ten sytém byl opravdu jednotný. Aby ho neměl každý kraj úplně jinak, aby každý kraj neměl třeba jiný rezervační systém," uvedla Pecková.

Připomínky ke strategii mají hejtmani předložit do pátku. Středočeský kraj chtěl podle Peckové po ministrovi vyjasnit například očkování v domovech pro seniory, které mají svůj zdravotnický personál.

V režii zdravotnických zařízení

Středočeský kraj chce zpočátku, dokud bude vakcín ještě málo, očkování ponechat v režii zdravotnických zařízení. Až později při větších dodávkách vakcín se zapojí očkovací zařízení mimo běžné prostory nemocnic. Podle Peckové je to cesta, kterou vládní strategie nezakazuje. Důležité je ale to, aby očkovací centra byla registrována pod zdravotnickými zařízeními, aby mohlo být vše propláceno z veřejného zdravotního pojištění.

Vakcinační centra mají ve středních Čechách vzniknout v každém okrese a měla by být dobře dopravně dostupná a s dostatečnými parkovacími kapacitami. "Budeme také muset zajistit personál. Vyjednáváme o tom s asociacemi praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost," dodala Pecková.

KAM DÁL: Hejtmanka Pecková: Přibylo pacientů s covidem. Potřebujeme každou ruku, ať rodiče nezůstávají na ošetřovačce.