Trump málem vyvolal občanskou válku lhaním a dezinformacemi. V ulicích poteče krev

Podle kongresového zpravodaje Matta Fullera jeden z demonstrantů v zasedacím sále sněmovny střílel
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Svět se jen těžko vzpamatovává z dění ve Washingtonu, kde příznivci amerického prezidenta vtrhli do budovy Kapitolu a na několik hodin ji obsadili. Při potyčkách zemřeli čtyři lidé, další byli zranění. Je tohle vůbec možné? Jak to, že vše zašlo tak daleko v zemi, která se pyšní vyspělou demokracií? Pro mnohé je viník zřejmý - Donald Trump.

„Kongres Spojených států je chrámem demokracie. Být svědkem výjevů z Washingtonu je šok. Věříme, že USA zajisté poklidné předání moci Joeu Bidenovi,“ napsal předseda Evropské rady Charles Michel.

V podobném duchu hovořila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Věřím v sílu amerických institucí a demokracie. Středobodem je poklidné předání moci. Joe Biden vyhrál volby. Těším se, až s ním jako s dalším prezidentem Spojených států budu spolupracovat.“ Například irský ministr zahraničí Simon Coveney však viníka jasně pojmenoval, když prohlásil, že „jde o záměrný útok na demokracii od současného prezidenta a jeho podporovatelů“. 

V ulicích poteče krev

Evropa (i Česko) se o Spojené státy logicky zajímá. Vždyť i dodavatel vakcíny proti Covidu, firma Pfizer, je americká! Jenže bude v USA klid? Donald Trump stále tvrdí, že volby vyhrál přesto, že od volitelů získal 232 hlasů. Jeho soupř Joe Biden jich ale má 306. Trump bez důkazů napadal regulérnost voleb a mluvil o volebních podvodech. Totéž opakoval ve chvíli, kdy do Kapitolu pronikl rozzuřený a Trumpem "naočkovaný" dav. Schůze, která měla potvrdit výsledky voleb, byla přerušena.

„Je to občanská válka. A může za ni Trump. V ulicích poteče krev, bude mnohem více mrtvých, než jsme dnes viděli,“ nechal se slyšet Frank Williams, který má jen kousek od místa střetu malé pekařství. Na příkladu Trumpa a současných Spojených států je tak jasně vidět, kam až může vést lhaní a cílené dezinformování veřejnosti. 

Babiš mluví o útoku na demokracii

Událost v USA samozřejmě rezonuje i v České republice. „Co se stalo ve Spojených státech, je bezprecedentní útok na demokracii, při kterém zemřeli čtyři lidé. Předání moci mezi prezidenty musí být vždy plynulé a klidné. Pevně doufám, že tyto incidenty nebudou pokračovat,“ má jasno premiér Andrej Babiš. 

„Když po prohrané válce o Náhorní Karabach vtrhli rozzuření Arméni do parlamentu v Jerevanu, tak jsem si fakt nedokázal představit, že dva měsíce poté uvidím totéž ve Washingtonu,“ kroutil hlavou radní Středočeského kraje za STAN Petr Borecký. „Bohužel za lidské oběti nese svůj velký podíl zodpovědnosti prezident Trump! Přál bych si a věřím, že něco podobného se v ČR nestane,“ doplnil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Na příkladu Trumpa se znovu ukazuje, že správné politické názory nestačí, že je potřeba charakter a osobní integrita, že populismus a narcisismus je slepá cesta, že konzervativec musí věřit a respektovat hodnoty, instituce a tradice a ne si dělat, co chce. Jinak je moc příliš velkým pokušením a škody ve výsledku zabíjejí dosažené úspěchy,“ myslí si lídr ODS Petr Fiala. 

KAM DÁL: Očkování proti koronaviru bude v USA problém. Chybí peníze, vyškolený personál i jasný plán.