Nemocnice vás přijmout nemusí. Jak pandemie koronaviru mění pravidla?

Nezbytnou a akutní péči ze zákona omezit nejde
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ať už máte naplánovanou operaci, nebo vás čeká porod, musíte se na hospitalizaci přichystat a zařídit různé záležitosti. Tím spíš v době pandemie koronaviru, kdy nemocnice omezují péči, která není akutní a nezbytná. V každém případě před operací je nutné například předoperační vyšetření u praktického lékaře a vyvarovat se látek zvyšujících krvácivost alespoň týden před zákrokem. Na co dalšího musíte ještě myslet?

Pokud vás čeká hospitalizace, musíte si přichystat rovněž řadu dokladů jako občanský průkaz, kartičku pojištěnce, lékařské doporučení nebo dokumentaci od vašeho praktického lékaře (váš praktický lékař musí napsat písemný souhlas s celkovou anestezií a popřípadě vypsat možná rizika). Podstoupíte celkové interní vyšetření, a to včetně kontroly laboratorních hodnot krve.

O jaké zákroky jde?

V dnešní době je na místě ptát se raději několikrát, tím spíše, když nastupujete na ne úplně akutní zákrok. Je dobré se, pro jistotu opakovaně ujistit, zda vás opravdu vezmou a nebude žádný problém. Ano, informaci byste měli dostat s předstihem od nemocnice, ale spoléhat se na druhé není vždy výhoda.

A také je důležité vědět, že se nebavíme o odkladu nezbytné či akutní péče, tu dle zákona omezit nelze. Jde pouze o naplánované zákroky a ty, které lze odložit. Faktem ovšem je, že pandemie koronaviru v tomto ohledu pravidla změnila, protože v minulosti se nikdy tolik zákroků neodkládalo.

Co je neodkladná péče?

Zákon ji definuje takto: péče, jejímž účelem je zamezit nebo omezit vznik náhlých stavů, které bezprostředně ohrožují život nebo by mohly vést k náhlé smrti nebo vážnému ohrožení zdraví, nebo způsobují náhlou nebo intenzivní bolest nebo náhlé změny chování pacienta, který ohrožuje sebe nebo své okolí.

Co je akutní péče?

Zákon říká: Péče, jejímž účelem je odvrácení vážného zhoršení zdravotního stavu nebo snížení rizika vážného zhoršení zdravotního stavu tak, aby byly včas zjištěny skutečnosti nutné pro stanovení nebo změnu individuálního léčebného postupu nebo aby se pacient nedostal do stavu, ve kterém by ohrozil sebe nebo své okolí.

Zásobujte se a zjistěte čísla

Když je vše v pořádku a máte potvrzeno, že můžete do nemocnice nastoupit, je fajn myslet i na další věci. Záleží i na délce hospitalizace, ale není od věci si dopředu nakoupit potraviny a vše potřebné po návratu z nemocnice, abyste mohli v klidu odpočívat a neběhali hned po nákupech (dobré je mít v lékárničce teploměr pro kontrolu teploty po operaci a léky na tišení případné bolesti).

Ke každé operaci patří rizika, jako je možnost srdeční arytmie, alergická reakce na podávané léky, riziko pooperačního krvácení, dechové potíže během narkózy a další. Předoperační vyšetření se provádí právě proto, aby se případné riziko snížilo.

Praktické je i vypsat si někam na papír všechna důležitá čísla pro případ nouze. Pokud nemáte zajištěný odvoz, napište si i číslo na taxi službu. Čeká-li hospitalizace dítě, mladistvého nebo máte zkrácený režim hospitalizace, musíte si zajistit doprovod, který na vás bude dohlížet alespoň 24 hodin po zákroku.

Čeho se před operací vyvarovat?

Jak už dříve bylo zmíněno, nesmí se užívat látky zvyšující krvácivost, mezi ně patří například kyselina salicylová (Aspirin, Acylpyrin), Warfarin (lék na ředění krve) se musí nahradit pět dnů před operací injekcemi podle rozpisu lékaře. Vyvarujte se konzumace alkoholu a kouření, abyste snížili riziko během narkózy.

Kdy vás nepřijmou k operaci?

  • Pokud trpíte jakýmkoliv typem akutního onemocnění, čímž je myšleno nachlazení, kašel, opar na rtu, střevní obtíže - průjem, zvracení a další, může dojít k nutnému odkladu.
  • Nemáte-li v pořádku předoperační vyšetření - například chybí krevní testy, nemáte zprávu praktického lékaře apod.
  • Nemáte zajištěné potřebné sociální zázemí - doprovod, odvoz, telefon. U dětí chybí přítomnost zákonného zástupce.
  • Z kapacitních či provozních důvodů, ovšem vždy musí být vyhotoven písemný záznam s konkrétními důvody
  • Pokud nedodržíte předoperační půst (nesmíte od půlnoci v den operace jíst a pít).
  • U žen nesmí probíhat menstruace.

Co vše zajistit před nástupem do porodnice?

I před porodem vás čeká celá řada úředních záležitostí. Zařiďte svému miminku pediatra nejlépe už během těhotenství, abyste mohli hned po příchodu z porodnice s miminkem na prohlídku. Jméno pediatra musíte uvést rovněž v porodnici. Navštivte matriku, pokud nejste oddáni, aby vám vystavili úřední doložení otcovství. Naopak, jste-li "svoji", vezměte si oddací list.

Další dokument je prohlášení o jménu dítěte, kam napíšete jméno pro holčičku či pro chlapečka. Vezměte si dále těhotenský průkaz, kartičku pojišťovny a do některých porodnic si můžete pořídit porodní plán, kde napíšete své přání a představy o tom, jak by měl porod probíhat.

KAM DÁL: Nápoje, které prodlouží život: Káva bojuje s rakovinou, pivo pomáhá proti demenci.