Staroměstská tržnice se opravovat nebude. Projekt byl prý až příliš megalomanský

Dočká se kdysi slavná tržnice alespoň dílčích oprav?
 

Velký projekt rekonstrukce pražské Staroměstské tržnice za více než půl miliardy korun se zřejmě neuskuteční. Radní hlasováním zamítli přidělení zakázky sdružení firem Avers a Geosan Group. Plán odmítli zástupci Pirátů a Prahy Sobě, primátor Zdeněk Hřib v minulosti kritizoval vysoutěženou cenu, která byla o desítky milionů korun vyšší než předpokládaná. Podle radního Jana Chabra čekají tržnici drobnější úpravy a měla by se do koce roku otevřít.

Památkově chráněná budova z konce 19. století se nachází mezi ulicemi Rytířská a 28. října. Magistrát ji nechal začátkem loňského roku kvůli plánované rekonstrukci uzavřít. Vypsání veřejné zakázky na přestavbu zastupitelé schválili v březnu 2018, město má platné stavební povolení. Radní již rozhodnutí o výběru stavební firmy jednou loni v říjnu odložili.

Padne i celý nákladný projekt

Podle zadání tendru byla předpokládaná cena 366 milionů korun bez DPH, ze dvou podaných nabídek nakonec vzešla cena 429,9 milionu korun bez daně. Podle dokumentu, který radní neschválili, byla problematická také lhůta na vyjádření předběžného zájmu o účast v zakázce, která byla 13 dní, což se kritikům zdálo nedostatečné.

Po neschválení radou se nyní zakázka bude muset zrušit a je pravděpodobné, že tím s ohledem na ekonomické potíže města dané pandemií koronaviru a daňovými změnami alespoň prozatím padne i celý nákladný projekt. Podle radního Chabra je nicméně cílem památku opět otevřít co nejrychleji. "Za mě je absolutní prioritou, byť kolegové odmítli rekonstrukci této nádherné secesní památky, tak ji uvést co nejvíce v život."

Alespoň menší úpravy

Dodal, že nyní by měl magistrát připravit menší projekt alespoň dílčích úprav haly. Jejich součástí by podle radního mělo být i odstranění mezistropu, který do haly přistavělo komunistické vedení města v 80. letech 20. století. "Koncem roku bychom mohli znovu zpřístupnit Staroměstskou tržnici lidem," řekl radní.

Chabr doplnil, že nyní bude nutné provést statické a technické posouzení jednotlivých stavebních prvků a vybrat, které budou upraveny. Po otevření by měly být v hale prodejní stánky. Radní řekl, že tržiště bude buď organizovat přímo hlavní město podobně jako například v případě holešovické tržnice, nebo bude vysoutěžen soukromý provozovatel. "Já se osobně v tuto chvíli kloním spíš k variantě, že by to provozovalo město," doplnil Chabr.

Co se mělo rekonstruovat?

Neschválená rekonstrukce měla zahrnovat celkovou přeměnu vnitřní haly a také budovy vedle vchodu do tržiště, která dosud sloužila jako sklady. Měla se z ní stát prosklená výloha, kde by se vystavovalo zboží nebo prodávalo občerstvení. Obnovy se měla dočkat také druhá pasáž z Rytířské ulice. V podzemním podlaží bylo plánováno zázemí tržiště. V plánu bylo také vypsání tendru na provozovatele tržnice, který by se musel držet projektu města včetně dispozic obchodů a stánků a nabízeného sortimentu.

Tržnice byla postavena v letech 1894 až 1897 podle projektu architekta Jindřicha Fialky, který se inspiroval zejména Paříží. Podobně řešené tržnice jsou například v Barceloně, Drážďanech, Budapešti či Berlíně.

KAM DÁL: Příběh tradičního staroměstského tržiště. Konec čínské restaurace a nevzhledného supermarketu.