Minimálně pět měsíců imunita, pokud jste prodělali covid. Riziko opětovné nákazy je vysoké

U lidí, kteří byli nemocní během první jarní vlny, je nyní riziko opětovné nákazy vysoké
 

Lidé, kteří prodělali nemoc covid-19, budou vůči ní s vysokou pravděpodobností imunní nejméně pět měsíců. Vyplývá to z britské studie, o které dnes informovala agentura Reuters. Podle vědců nicméně existují důkazy, že i lidé s protilátkami v těle mohou koronavirus dál přenášet a šířit.

Studie britské vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) ukazuje, že opětovné nakažení koronavirem u lidí, kteří prodělali covid-19 a vytvořili si protilátky, je velmi vzácné. Z 6 614 lidí, převážně britských zdravotníků, kteří se účastnili studie, se jich znovu nakazilo jen 44.

Riziko nemocných z první vlny

Odborníci ale upozorňují, že podle výsledků studie, je nyní riziko opětovné infekce u lidí, kteří se nakazili za první vlny pandemie loni na jaře, poměrně vysoké. Zmiňují také, že lidé s imunitou, kterou získali po prodělání covidu-19, mohou virus SARS-CoV-2 přenášet v nose a hrdle a neúmyslně jej tak šířit.

"Víme nyní, že u většiny lidí, kteří se virem nakazili, se vyvinuly protilátky, a oni jsou tak chráněni před opětovným nakažením, ale není to stoprocentní. Také zatím nevíme, jak dlouho ta ochrana trvá," řekla Susan Hopkinsová z PHE, která je spoluautorkou studie.

Virus můžete přenášet na jiné

"Takže pokud si myslíte, že už jste nemoc prodělali, a jste tak chráněni, vězte, že je vysoce nepravděpodobné, že se u vás vyvine závažná infekce. Existuje ale pořád riziko, že virus chytnete a přenesete na jiné," dodala Hopkinsová.

Odborníci upozorňují, že ve své studii nezkoumali protilátky, které se vytvoří po podání vakcín proti covidu-19. Těm se chtějí věnovat v následném výzkumu. Zjistit v něm chtějí i to, zda mohou protilátky po prodělání covidu-19 v těle vydržet i déle než pět měsíců.

KAM DÁL: Vyrážíme na jidášovo ucho: Houba z asijských jídel roste v našich lesích i v zimě.