Hejtman Kuba: Nechci zase prudit, ale informační systém pro očkování přestal fungovat

Martin Kuba si coby hejtman směrem k vládě servítky příliš nebere
 

V pátek začne fungovat centrální rezervační systém pro očkování lidí starších 80 let proti nemoci covid-19. Tedy, měl by začít fungovat. Jeho spolehlivost je totiž značně nejistá. Ještě ani nedošlo k ostrému startu a z některých částí republiky se ozývají hlasy, že nefunguje. 

„Čau ZdravkoOnline, hlásím nejen z Jihočeského kraje, že přestal fungovat ISIN. To je informační systém kam máme zadávat ty očkování. Nechci pořád prudit, ale den před spuštěním rezervačního sytému to není úplně ideální stav. Konec hlášení,“ napsal si na svůj twitterový účet hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Svým komentářem tak narážel na "Čau lidi" Andreje Babiše (ANO), ve kterém se premiér pravidelně chválí a staví další a další vzdušné zámky.

Svět není dokonalý

Vše má vypuknout v pátek od 8 hodin ráno a je logické, že systém projde obrovskou zatěžkávací zkouškou. Při vědomí, že seniorů u nás máme zhruba 440 tisíc, to nevypadá na úplně hladký průběh. „Systém může padat, je to docela možné. Ale svět není dokonalý,“ snažila se věc brát s nadhledem v rozhovoru pro Čtidoma.cz šéfka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Přitom obavy neskrývají ani samotní senioři. „Chci se registrovat co nejdřív a být co nejdříve na řadě. Mám strach, že na mě vakcíne nezbyde. Co pak? Všichni říkají, že mohu klidně i umřít,“ řekla Čtidoma.cz sedmaosmdesátiletá paní Andrea Kovářová z Prahy. A dodává, že podobně přemýšlejí i její kamarádky, které jsou v podobném věku.

Vlastní telefonní centra

Pomoc seniorům naštěstí poskytují i jednotliví úředníci v konkrétních městech. Například v Úvalech na Praze-východ na obecním úřadě zřídili telefonní centrum. ‚Připadá vám normální, že den před zahájením očkování pořád není na stránkách ministerstva zdravotnictví odkaz na registrační systém a že kraje a obce pořád definitivně nevědí, jak to bude vypadat a fungovat?“ kroutil hlavou starosta Úval Petr Borecký (STAN). Podobný krok s telefonním centrem udělala třeba i Praha 7.

„Centrální registrační systém je z našeho pohledu pro uživatele přehledný. Funkčnost systému je plně v kompetenci již zmíněného ministerstva,“ řekl Čtidoma.cz hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Tak snad bude v pátek vše v pořádku.

KAM DÁL: Pečeť na stoličky je dobrá ochrana před kazem. Čištění zubů však nenahradí.