Marian Jurečka: Vypadá to, že PIN k registraci doručuje Česká pošta. Na tohle měla vláda půl roku

Vláda se opět předvedla jako parta neschopných nazdárků...
 

Centrální registrační systém na očkování proti nemoci covid-19 od začátku kolabuje. Bohužel odborníci ministerstva zdravotnictví potažmo vlády nebyli schopni zajistit dostatečnou kapacitu serverů. Není se čemu divit, že se kabinet Andreje Babiše stal opět terčem posměšků. Otázkou je, jestli je tohle ještě vůbec vtipné...

Vláda měla na přípravu registračního systému půl roku. Výsledkem je nefunkční kolabující paskvil, který seniory nutí ovládat mail a mobil. A když chtějí zavolat na podpůrnou telefonní linku, tak ta nefunguje. „Než systém vygeneruje PIN kód a zašle ho, tak už jej systém pak odmítá přijmout, jsou i další problémy. Tohle není dobrý začátek něčeho, na co vláda měla půl roku, mohla testovat a uživatelsky to perfektně vyladit! Vypadá to, že PIN k registraci doručuje Česká pošta,“ nechápal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Babiš to asi nestihl

Vysvětlení je přitom možná jednodušší, než si myslíme. Andrej Babiš je jako vrcholný manažer zvyklý dělat si věci sám. Takže si prostě asi nestihl od počítání vakcín odskočit dodělat rezervační systém. „Registrace na očkování nefunguje na 100 %. Linka 1221 nestíhá. Koho mohlo napadnout, že tam budou volat lidé a že linka bude přetížená? Web na registraci má hrozně textu. Člověk se tam rychle ztratí. Proč to udělat jednoduše, když to jde složitě a komplikovaně,“ kroutila hlavou senátorka Šárka Jelínková.

Web kritizuje i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Není úplně nejlepší nápad nutit lidi starší 80 let vyplňovat internetovou registraci, kam zadávají údaje o svém věku a zdravotním stavu, které jejich pojišťovna dávno zná. Stačilo by pár týdnů předem plánovat a napřímo oslovit lidi v riziku s předvyplněnou nabídkou.“

„Měsíce jsme vyzývali vládu, aby systém připravila dopředu a zajistila kvalitní zpracování. Výsledek? Termín očkování má zarezervovaný pouze 3 000 občanů, tedy méně než procento seniorů starších 80 let, a ti ostatní musí pravidelně kontrolovat, kdy se uvolní další termín. Jako by nebylo možné je informovat skrze SMS či telefonicky. A takhle funguje český stát ve 21. století,“ uvažovala Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Bordel už je to teď

„Po fiasku s předraženým, nefunkčním e-shopem na dálniční známky přichází vláda s pokračováním v podobě kolabujícího a komplikovaného rezervačního systému na očkování. Legrace to bohužel není, teď jde o životy nejohroženější skupiny občanů,“ má jasno předseda STAN Vít Rakušan.

Jeho stranický kolega, středočeský radní Věslav Michalik, se stal tak trochu prorokem. Už ve čtvrtek totiž říkal: „Dnes mi volalo několik seniorů 80+, jestli mají zítra ráno být na netu hned v 8, nebo zda termín očkování na době registrace nezávisí. Tak jim Blatný v televizi řekl, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Mela to bude od zítřka a bordel to už je teď,“ napsal si už ve čtvrtek na twitter Věslav Michalik (STAN) a byl tak jedním z mnoha, který tušil problémy systému.

KAM DÁL: Hejtman Kuba: Nechci zase prudit, ale informační systém pro očkování přestal fungovat.