Andrej Babiš něco zkusí, a když to nevyjde, svalí vinu na podřízené, říká politolog Jiří Pehe

Expremiér Andrej Babiš si s ničím hlavu moc lámat nemusí. Jeho voliči mu budou věrni, i když je třeba usvědčen ze lži
 

Za každou cenu co nejvíce očkovaných v co nejkratší době. Taková je strategie vlády. Jde o čísla. Odpovědnost nese premiér Andrej Babiš a ministerstvo zdravotnictví. Předseda vlády v prosinci odmítl speciálního zmocněnce s tím, že si bude celou "akci" řídit sám. Nedaří se. První obětí se stal ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

Ve čtvrtek rezignoval na svoji funkci ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. Prsty v tom měl (doslova) Andrej Babiš. Březovský totiž odstal od premiéra sms zprávu, ve které stálo, že má okamžitě a co nejrychleji rozdělit tisíc vakcín, které ústav dostal. Březovský konal a naočkovaní byli i lidé, na které by oficiální cestou přišla řada až někdy v létě. Nebyli tedy v rizikové skupině ani nepatřili mezi zdravotníky či lékaře.

„Komunikace je obecně slabina této vlády. Není tomu jinak ani v případě komunikace okolo očkování. Myslím, že situace v SZÚ je do značné míry výsledkem nepřipravenosti českého státu na očkování. Vypadá to, že pan premiér potřeboval ukázat, že se očkuje a vakcíny se nehromadí v mrazácích ještě před spuštěním centrálního registračního a distribučního systému. Takže požadoval, aby SZÚ proočkoval co nejrychleji vakcíny, které dostal,“ řekl pro Čtidoma.cz politolog Jiří Pehe.

Dostal pokyn, tak pracoval

Přitom Česko ještě nemá databázi, kde by se očkovaní zapisovali a dle páteční zkušenosti ani žádný kloudný rezervační systém. Březovský se tak snažil vakcínu co nejrychleji rozdat mezi lidi, aniž by si mohl cokoli ověřit. „Asi to nebylo správné. Ale podle mne nešlo o úmysl "ukrást" vakcíny pro známé. Šlo primárně o to, aby pan premiér mohl ukázat, že se očkuje. A ředitel SZÚ zvolil tu snadnější cestu, protože k rychlému vyhledávání lidí, kteří by odpovídali vládním kritériím, neměl kapacity.“

Pavel Březovský vyvodil z události osobní politickou zodpovědnost a ve funkci ředitele SZÚ skončil. „Je tak trochu oběť. Politické zadání, pokud tomu správně rozumím, dostal jasné: rychle očkujte, dodejte čísla. Snažil se vyhovět a, jak to tak bývá, doplatil na to coby "menší ryba" nakonec on,“ uvažuje pro Čtidoma.cz Pehe.

Andrej Babiš selhal

Předseda vlády nakonec krok Březovského odsoudil na sociálních sítích. Ještě předtím ale na přímý dotaz serveru Seznamzprávy na tiskové konferenci "zázračně" utichl mikrofon. Největším gaunerem a obětním beránkem se tak zřejmě měl stát Březovský.

Má být takové chování premiéra normou? Musíme si na to zvykat i do budoucna, nebo je to jen doména současného šéfa kabinetu? „Pan premiér nerad bere odpovědnost za cokoliv, co je nepříjemné. Tady evidentně selhal ale i on. Mohl by takové jednání i obhájit, kdyby jednoduše řekl, že stát nebyl ještě plně připraven na organizované využití dodaných vakcín. A tak rozhodl, že mají být vyočkovány rychle i bez striktního dodržování kritérií (zdravotníci, domy sociální péče), pokud to není možné. Ale Andrej Babiš takto neuvažuje. Něco zkusí, a když to nevyjde, svalí vinu na podřízené,“ dodal pro Čtidoma.cz Jiří Pehe. 

KAM DÁL: Fatální selhání vlády a ohrožení života seniorů. Babiš a Blatný by měli okamžitě odstoupit.