Jak na rýmu a nachlazení u miminek

Ještě o něco horší je horečka u miminka, musíme ji poznat včas
  |  Komerční sdělení

Jestliže se s jakoukoli nemocí u svého miminka potýkáte poprvé, nejspíš jste se chtě nechtě pořádně vylekali. A není divu – projevy totiž mohou být velmi bouřlivé. Za vše může imunitní systém, který není u kojenců ještě zcela vyvinutý.

To se děje teprve díky protilátkám obsaženým v mateřském mléce (či v kvalitních náhradách mléčné výživy). Ovšem obvykle se ani při té nejlepší péči malým dětem nějaká ta nepříjemná rýma či nachlazení nevyhne. A co si v takovou chvíli počít? Skutečným základem je správné oblečení, vlhký a studený vzduch a solný roztok do nosu.

Jak poznat nachlazení u miminka

Když jsme dospělí, snadno svému okolí sdělíme, že nás škrábe v krku, v hlavě se ozývají permoníci a s průchodností nosu to také není to, co to bývalo. Ovšem většinu z těchto potíží snadno zvládneme. Ovšem ne tak děti. Nachlazení a chřipka u miminka dokáží pořádně potrápit. Děti totiž dýchají jen nosem – jinak to neumí. Navíc jsou jejich dýchací cesty velmi úzké a jen obtížně průchodné. Takže to, co my vyřešíme občasným vysmrkáním, je pro ně nikdy nekončícím martyriem, které jim nedovolí se ani najíst.

Ještě o něco horší je horečka u miminka. Musíme ji poznat včas, abychom na ni mohli správně zareagovat. Naším nezbytným pomocníkem proto musí vždy být teploměr. U dětí se totiž mohou s horečkou pojit nebezpečné febrilní křeče, které můžou vést i k závažným následkům na zdraví. Neměli bychom proto zapomínat ani na léky na horečku. Vždy je dobré mít doma nějaký ten sirup v zásobě (protože nic jiného pro miminka ani doporučit nelze - tabletku by nespolkla ani rozdrcenou v čaji).

Kdy navštívit lékaře?

Dospělému člověku je obvykle v obdobné situaci nabídnut čaj s citronem a medem, ovšem u miminek nemá ještě zdravá výživa vzhledem k jejich specifickému jídelníčku až takový vliv. Takže kdy se s dítětem vydat k lékaři?

  • Pokud teplota přetrvává déle než 3 dny (při jejím srážení kombinujte léky a zábaly), opravdu silně kašle,
  • nechce pít a odmítá i kojení,
  • tahá se za ouška,
  • hlen z nosu má žlutou nebo dokonce zelenou barvu,
  • či pokud rýma přetrvává déle než týden.

Všechny tyto stavy mohou značit, že je nemoc mnohem závažnější, než jak jste se pravděpodobně domnívali. Mnohdy jde o důležité ukazatele vážné vnitřní infekce apod. Určitě je tedy nepodceňujte.

Kdy a jak posílit imunitu u kojenců

Než se do lékárny vypravíte pro doplňky na imunitu, zkuste raději jiné techniky. Skvělé je například otužování. Už během šestinedělí můžeme děti nechávat spát u otevřeného okna a postupně prodlužovat intervaly. Aplikovat lze i vliv studené vody – po koupeli jednoduše děti přetřete žínkou se studenou vodou a vzápětí je zahřejte jemnou masáží ručníkem. Budete se divit, ale většině z nich se to po velmi krátkém čase zalíbí.

A co dál? Snažte se co nejvíce kojit – to je vůbec ta nejlepší podpora imunity, lepší než nejrůznější multivitamíny z lékárny. Ovšem pokud vás příroda v tomto bodě příliš neobdařila, nezoufejte. O účinné posílení imunity u dětí se dokáže postarat i kvalitní umělá výživa. Dívejte se na složení.

Chtějte především vitamín C a D, ale také probiotika a prebiotika. Jedny bez druhých totiž nefungují zdaleka tak dobře, jako když je ve stravě přijímáme společně – což koneckonců platí i ve výživě dospělých.

A kdy je možné pořídit dětem vitamíny na imunitu z lékárny? Určitě ne hned od narození, tím byste nevyvinutému imunitnímu systému mohli ublížit. Vhodný čas pro tento krok nastává až ve chvíli, kdy dítě oslaví své první narozeniny. Jedním z doplňků stravy, vhodných pro takto malé děti, je například Terezia Baby Imun. Předpis lékaře na něj nepotřebujete a dětem navíc chutná.

Klíčová slova: