Výhody a nevýhody topení peletami pod drobnohledem

Úlety prachu jsou minimální, takže se není nutné obávat zašpinění fasády
  |  Komerční sdělení

Vytápění interiéru patří aktuálně mezi poměrně často řešené záležitosti. Není se čemu divit, vždyť venku panuje zima a v interiéru rozhodně nepotřebujeme chladno. Naopak, měli bychom mít příjemné teplo, které nám prostoupí celým tělem. Alternativ vytápění interiéru existuje spousta, přičemž mezi stále oblíbenější patří bezesporu dřevěné pelety. Právě na něj se podíváme mnohem podrobněji v následujících řádcích. Zaměříme se především na výhody a nevýhody.

Hlavní přednosti vytápění dřevěnými peletami

Výhod vytápění tímto způsobem existuje spousta. Velmi důležitá je především cena pelet, která není nijak výrazně vysoká. Ve srovnání s jinými druhy vytápění vycházejí pelety poměrně levně. Určitě je třeba jmenovat maximální pohodlí, kdy se tradičně přikládá jednou za tři dny. Regulace je přitom velmi podobná, jako je tomu u plynových kotlů. Úlety prachu jsou minimální, takže se není nutné obávat zašpinění fasády či poletování prachu na zahradě. Jedná se o maximálně ekologické vytápění.  

Najdou se i nevýhody

Nevýhod je také dost, nicméně převažují samozřejmě plusy. První nevýhodou jsou relativně vysoké pořizovací náklady samotného kotle na pelety. Jasně, slevy na vybavení do domácnosti bývají vysoké, takže lze sehnat kotel i levně. Počítat byste také měli s prostorem pro skladování paliva. Kotel není možné nechat bez dozoru. Technická místnost by se měla vyznačovat větší plochou. Počítat byste totiž měli s manipulací s palivem a také popelem, který bude nezbytné pravidelně vynášet.

Ekologické vytápění, které stojí za zvážení

V každém případě byste měli volit systém vytápění dle vlastních preferencí. Zapomenout nelze ani na osvětlení v technické místnosti. Zapomeňte na lustry. Ideální jsou praktické LED panely nebo standardní lampy se žárovkami.