V zimě můžeme zachránit hodně ptačích životů. Čím je ale krmit, aby to nebylo spíš na škodu?

Krmítka si samozřejmě můžeme vyrobit, pro mnoho z nás je však lepší je koupit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Poslední týdny jsou pořádně mrazivé a myslet bychom měli i na naše opeřence. Ti nám v sezoně pomáhali s likvidací škůdců, teď jim to vrátíme. Jaké krmení je pro ptáky nejlepší, a co jim naopak může uškodit?

Nemá smysl popisovat, jak si vyrobit krmítko.Vždyť na trhu jich seženete nepřeberné množství druhů. A k přikrmování stačí také jen lojové koule se semínky či obyčejné krmítko z kokosového ořechu, které ochrání krmivo a je pro ptáky bezpečnější – po provázku se ke kokosovému přístřešku těžko dostanou predátoři, jako jsou kočky nebo kuny.

Civilizace jim život ztrpčuje

Zásadnější než sehnat krmítko je spíše to, čím ptáky přikrmovat, aniž bychom jim spíše než pomohli, ublížili. I bez přikrmování v minulosti ptáci zimy přežívali, ale musíme si uvědomit, že kvůli civilizaci mají situaci horší a horší. Klademe jim překážky v podobě silnic, ale i výškových prosklených budov, kde jich ročně odhadem zahynou tisíce a tisíce jedinců, včetně ničení jejich přirozeného prostředí.

Zima musí být opravdu tuhá

Podle Českého svazu ochránců přírody může zimní přikrmování za mimořádně tuhých zim pomoci zachránit mnoho ptačích životů. Největší přínos má v době, kdy se teploty drží dlouhodobě pod bodem mrazu nebo se vytvoří souvislá sněhová krusta. Dokladem je i vyšší počet ptactva vyhledávající předkládanou potravu v tomto období. Jakmile se teploty vyhoupnou zpět nad bod mrazu, zmenšují se i fronty u krmítka.

Jak tedy přikrmovat a kam umístit krmítko nebo čím ptákům můžeme pomoci? Můžeme tak činit už od začátku listopadu. Ptáci začnou krmítko navštěvovat během jednoho až dvou týdnů po vyvěšení. Krmivo podáváme pravidelně, raději menší dávky každý den. Zpočátku na podzim dáváme krmiva méně, za mrazů dávky zvyšujeme. Přikrmujeme do začátku dubna.

Krmítko musíme správně umístit

Při hledání vhodného místa pro krmítko by bylo dobré zvážit, zda chceme ptáčky při krmení sledovat oknem z tepla domova. Krmítko umístíme na závětrné, nerušené místo a tak, aby v blízkosti byl vhodný úkryt (například keř), kam se ptáci mohou schovat před dravci, kteří na ně útočí ze vzduchu.

Nesmíme ale zapomínat na nebezpečí, které pro ptáky představují kočky. Krmítko proto musíme umístit tak, aby k němu kočka nemohla vylézt. Případně aby nemohla v úkrytu pod krmítkem číhat na svoji příležitost.

Nejlepším krmivem je slunečnice

Základním krmivem pro zimní přikrmování je slunečnice. Dále přidáme ovesné vločky, řepku, mák, krupici prosycenou tukem, pšenici, ječmen, kukuřici, šrot, strouhaný lůj, sušené bobule (jeřabiny, bezinky atd.), proso, semena melounu a také jablka.

Zásadně nedáváme ptákům zbytky jídel z domácnosti, zejména kořeněných. Také je nesmíme krmit čerstvým pečivem. To by znamenalo jejich brzký konec a místo pomoci bychom populaci spíše vyhlazovali.

Originální krmítka

Z převráceného květináče vyrobíme takzvané tukové krmítko. Je to jednoduché. Květináč zalijeme tukovou směsí, tedy rozehřátým tukem se semínky či drcenými ořechy, necháme vychladnout a ztuhnout.

Skrze květináč ještě před naplněním můžeme dát šňůru, kterou uvniř spodku nějakým způsobem ukotvíme, abychom mohli krmítko zavěsit a kousek šňůry viselo z tuku, aby se drobní ptáci na ni zavěsili. Šišku do této směsi namočíme. Vyvěšujeme na místa, na která nesvítí slunce, aby se tuk při slunečném počasí nerozpustil.

KAM DÁL: Klobouk dolů: Paraplegik na vozíku zdolal hongkongský mrakodrap.