Na procházku s láskou. Každodenní rituál pročistí hlavu a překvapí zdravým účinkem proti depresi a úzkosti

Procházka může pomoci v boji s depresemi a úzkostí
 

Celý den sedíme u počítačů, koukáme do chytrých telefonů a většinu dne věnujeme práci či základním povinnostem dospělého života. Člověk si tlak nemusí nutně kompenzovat velkými sportovními výkony či nákladnými prostředky zábavy. Někdy stačí obyčejná procházka. Tady je několik důvodů proč.

Krok za krokem. Nejedná se vzpomínku na populární televizní seriál, který slavil úspěch hlavně v devadesátých letech, ale o připomínku toho, že obyčejná chůze je možná mnohem zdravější než naběhané kilometry a hodiny strávené v posilovně. Člověk se však musí umět procházet. Co je důležité si uvědomit, když vyjdete ven? 

Vyjít i za nepříznivého počasí

Člověku se nechce do vlezlé zimy nebo šedivého dne. Tím se v mysli automaticky vytváří vzdor a pohodlnost. Stačí si však zapamatovat jednoduchou formulaci, jak obelhat sám sebe. Stačí si totiž říct, že místo hodiny se člověk projde třeba na 5 minut. Většinou se nejedná o tak nepřekonatelnou představu a člověk přirozeně venku zůstane mnohem déle.

Procházka s příběhem

Pokud hledáte i na obyčejné procházce nějaký kulturní, literární nebo hudební zážitek, v dnešní době moderních technologií to není žádný problém. Nezaměstnávejte však svoje oči koukáním do telefonu a pusťte si nějaký ten příběh, podcast, knihu nebo album do uší a spojte procházku se vzděláním, relaxem, ale také zábavou. Samozřejmě ten nejlepší způsob je jednoduše poslouchat své okolí. I zde totiž můžete zaslechnout od kolemjdoucích zajímavý fragment příběhu. 

Buďte všímaví

Poslední rada z předešlého odstavce právě odkazuje na velmi důležitý a hodnotný prvek, který dělá procházku opravdu zajímavou a přínosnou. Člověk podobný zážitek povýší o úroveň výš, když začne být vůči svému okolí všímavý. Zaposlouchejte se do svých kroků, svého dechu a otevřete oči dokořán. Všímejte si detailů v krajině, v řadových domcích, květinách, na nebi, no prostě kdekoliv, kde je to možné. Bytostné soustředění přináší obrovskou úlevu a obohacení pro vaši mysl. Je dokázáno, že soustředěné přemýšlení během procházky má pozitivní účinek na deprese a úzkosti. 

KAM DÁL: Když má dítě horečku: Jaké babské rady zabírají a kdy už je nutné navštívit lékaře?