Marian Jurečka: Poslanec Volný je magor, nevystačí si s použitím mozku a rétoriky

Podle Jurečky nemá Volný ve sněmovně co dělat
 

Poslanec Lubomír Volný po potyčce ve sněmovně odmítl rezignovat na svůj mandát. Prý se cítí být ještě více povolaným k tomu, aby zastával názory lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací v zemi. Někteří jeho kolegové však vážně pochybují o jeho duševním zdraví. K popularitě mu nepřidává ani to, že mezi poslance na půdu sněmovny chodí bez roušky a ve vytahaném tričku.

Poté, co poslanecké schůzi předsedající Tomáš Hanzel vypnul Volnému mikrofon, přišel nezařazený poslanec (dříve SPD) mluvit přímo na místo předsedajícího. Hanzel se ho snažil odstrčit, pak mu přišli pomoci další sociálnědemokratičtí poslanci, mezi prvními Jan Chvojka a Ondřej Veselý. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby policie opustil.

Volný však na svůj mandát rezignovat nehodlá. Naopak se cítí být ještě více povolaným, aby hájil zájmy, podle něj, nespokojeného lidu. „Dostal jsem za pár minut spoustu povzbudivých zpráv, SMS, na internetu i na twitteru od lidí, kteří mě podporují a žádají mě, abych v boji pokračoval, takže já určitě pokračovat budu,“ má jasno zákonodárce.

Dopustil se násilí, to nelze tolerovat

Jeho kolegové ve sněmovně jeho nadšení příliš nesdílejí. Někteří dokonce pochybují o jeho duševním zdraví. „Poslanec Volný je magor, jeho chování nemá co dělat v kulturní společnosti a už vůbec ne ve sněmovně! Člověk, který si nevystačí s použitím mozku a rétoriky, nepatří do demokratické diskuse!“ tvrdí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Dominik Feri (TOP 09): „Už dříve jsem ho nazval sobeckým idiotem, protože ve sněmovně nenosí roušku. Na svém tvrzení trvám.“

„Sotva jsem odešel, už se perou... Ne, teď vážně: Poslanec Volný se dopustil násilí na předsedajícím schůze. To nelze tolerovat, něco takového si nikdo nesmí dovolit. Měl by zasednout mandátový a imunitní výbor a uložit nejpřísnější možný trest,“ napsal si na Twitteru Miroslav Kalousek.

Babiš: Není schopný slušné diskuse

Při sledování záběrů ze sněmovny měl divák chvíli pocit, že kouká na bitku z nějaké rozvojové země. Není to přitom první incident, který se ve sněmovně odehrál. Stačí si vzpomenout na divoký mejdan z března 2019 a tanec a hru na kytaru Radka Vondráčka (ANO) na předsednickém pultu v hlavním sále. Na druhou stranu fyzicky napadnout kolegu, to je ještě trochu silnější káva.

Petr Fiala (ODS): „Odsuzuji jednání poslance Lubomíra Volného. Je mi smutno, že se něco takového v Poslanecké sněmovně mohlo stát. Všichni musíme respektovat pravidla i své politické soupeře, cokoli jiného oslabuje demokracii a ničí politickou kulturu.“

„To, jak se zachoval poslanec Lubomír Volný, je totálně nevhodné a hloupé. Kdybych to měl komentovat, napadaly by mě jen výrazy, které nejdou publikovat. Nic takového rozhodně nepatří na půdu sněmovny. Jen celé společnosti dokazuje, že není schopný normální a slušné diskuze,“ okomentoval dění premiér Andrej Babiš (ANO).

Poslanci se shodují, že by Volný neměl ujít trestu. „Očekávám co nejrychlejší svolání mandátového a imunitního výboru sněmovny a potrestání poslance Volného za napadení předsedajícího Sněmovny,“ potvrdil předseda ČSSD Jan Hamáček. Uvidíme, jestli samozvaný "hrdina lidu" zůstane dál poslancem.

KAM DÁL: Lewis Hamilton je bez práce, prý se bojí konkurence. Mercedes mu navíc nechce platit astronomický plat.