Masivní demonstrace v Rusku. Nepřítel Putina rozpoutává nepokoje

Zdravotní stav Alexeje Navalného je vážný. Co by pro Rusko znamenala jeho smrt?
 

Návrat opozičího politika Alexeje Navalného rozpoutal přesně to, co si od toho muž vyléčený z otravy novičokem sliboval. Hlavní kritik prezidenta Vladimíra Putina byl hned na letišti zatčen, poslán do vazby, ale jeho tým spolupracovníků nezahálel. Na youtube trhá rekordy dokument o Putinovi a jeho nekalých praktikách a v ulicích ruských měst zasahují policisté proti demonstrantům...

Přes 200 lidí bylo dnes zatčeno v Rusku při demonstracích na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného. Protestní akce začaly vzhledem k časovému posunu na Dálném východě a na Sibiři. V Moskvě, kde bývají protestní akce nejpočetnější, se demonstranti plánují sejít na Puškinově náměstí ve 14:00 místního času (12:00 SEČ), informovala agentura AFP.

K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj; ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Tisíce lidí vyšly dnes do ulic Vladivostoku, Chabarovsku, Novosibirsku a Čity na východě země. Demonstranti skandovali "Svobodu Navalnému!", "Svobodu politickým vězňům!" či "Putin je lhář!" Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že ve dvacítce ruských měst bylo zadrženo již 238 lidí.

Potlačené shromáždění

Aktivisté podle AFP zveřejnili videonahrávky z Vladivostoku, na nichž je vidět, jak policisté při dnešních zásazích pronásledují a bijí demonstranty obušky a nakládají je do policejních antonů. Na mnoha místech museli demonstranti čelit také mrazivým teplotám, které například v Jakutsku klesaly až k minus 50 stupňům Celsia.

Moskevská policie varovala, že jakákoli nepovolená shromáždění "bez prodlení potlačí", a kolem Puškinova náměstí postavila zátarasy. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin odsoudil plánování "nepřijatelných" demonstrací v době, kdy se země potýká s epidemií koronaviru.

Manželka Navalného Julia nicméně na instagramu oznámila, že se hodlá zúčastnit demonstrace v Moskvě na podporu manžela, který "se nikdy nevzdá".

Navalnyj byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že "systematicky porušoval" režim podmíněného trestu. Ten dostal za zpronevěru, které se podle soudu dopustil.

KAM DÁL: Pohádka na první pohled. Slavný Anthony Hopkins si myslel, že film Mlčení jehňátek je pro děti