Při obnově Jiráskova divadla objevili archeologové středověké jímky na vodu

Archeologové objevují stále nová a nová místa, o kterých dosud neměli ani tušení
 

Při průzkumu, který provází rekonstrukci Jiráskova divadla v České Lípě, odhalili archeologové soustavu dřevěných jímek na vodu z období středověku, z jedné z nich dokonce vylovili keramický hrníček ze 13. století. Jde zatím o nejcennější nálezy. Rekonstrukce divadla přijde město na 161 milionů korun, divadelníci se do budovy vrátí až na podzim příštího roku.

Jiráskovo divadlo vzniklo ve 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova měla špatnou vzduchotechniku i statiku a současným potřebám už nevyhovovala. O rekonstrukci se ve městě mluvilo téměř 30 let.

Radnice původně zvažovala výstavbu nové divadelní budovy, na projekt za 300 až 400 milionů korun se však nepodařilo získat dotace. Uvažovalo se také o přesunu divadla do Kulturního domu Crystal. Nakonec se město vrátilo k myšlence budovu divadla zrekonstruovat.

Našly se i dokumenty

Nejstarší částí divadla jsou renesanční sklepy, přesto divadlo nemá památkovou hodnotu. Samotné budovy byly většinou postaveny po rozsáhlých požárech, které Českou Lípu postihly na konci 18. a počátkem 19. století.

„Uvnitř budovy dělníci dokončují bourací práce, kompletně zbourána byla původní šatna s foyer divadla. Během bouracích prací našli dělníci za krovem schovaný balík dokumentů. Ty jsou nyní v rukách pracovníků vlastivědného muzea, kteří by měli identifikovat přesně, o jaké dokumenty jde,“ vysvětlila mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Hloubit se bude i jáma na nádvoří

Areál divadla čeká kompletní přestavba. Nový vstup bude v proluce v Panské ulici za radnicí. Metrostav, který je dodavatelem, musí také vyhloubit jámu na dvoře divadla pro technické zázemí. Na jaře dokonce přijde velký sál o střechu.

Nová budova bude kompletně bezbariérová. Kromě velkého divadelního sálu, jehož kapacita zůstane zachována, vzniknou v budově další menší prostory pro pořádání komornějších akcí. V přízemí bude také nová divadelní kavárna, jejíž provoz bude nezávislý na provozu divadla. Budova bude mít moderní osvětlení i ozvučení.

KAM DÁL: Vynález dynamitu Alfréda Nobela proslavil, ale nebylo to jednoduché. Kde měl laboratoř a jak dopadla jeho divadelní hra?