Bolí vás klouby? Je čas na jejich restart, jinak se na jaře nezvednete z gauče

Kdo v zimě nezahálí, má na jaře mnohem menší problémy s pohybem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Venku to tak zatím nevypadá, ale jaro tu bude, než "řeknete švec". A samozřejmě začne období výletů, tedy pokud nás vláda kvůli nemoci covid-19 někam pustí. Každopádně pohyb na čerstvém vzduchu nám nezakáže nikdo, takže je dobré se připravit. Péče o klouby je základ, pojďme tedy udělat tak trochu jejich restart.

Bolí vás během zimy klouby, váš pohyb je velmi omezen a nepřináší vám příliš radosti? Je potřeba se o své klouby náležitě postarat. Kromě úpravy jídelníčku jim pomohou i nejrůznější doplňky stravy, kterých je na trhu nespočet. Ty s obsahem glukosaminu sulfátu zabraňují úbytku kloubní chrupavky a napomáhají kvalitnímu pohybu. 

Olivový olej i dostatečné množství vody

Proti bolestem kloubů je osvědčená celá řada přírodních "medikamentů". Pozitivní vliv nejen na lidské klouby, ale zdraví obecně, mají z důvodu vysokého obsahu vitamínu C pomeranče. Pro zmírnění bolestí kloubů pomáhají i extra panenské olivové oleje. Všeobecně známá je pak konzumace mléčných výrobků, zvláště pak kefíru, který je dobrou volbou zejména ke zmírnění bolesti.

Někteří si rádi dopřejí i lososa či další rybu, které jsou také velmi zdraví prospěšné. Velmi důležitá je i dostatečná konzumace vody během celého dne. Ta totiž chrupavky v kloubech udržuje laicky řečeno "promazané" a snižuje tak třenost, která způsobuje tolik nepříjemnou bolest.  

Proti bolestem kolenních kloubů jsou doporučeny i nejrůznější cviky - jako: lehnutí na záda a zvedání dolních končetin směrem vzhůru nebo přitahování kolen vleže na zádech směrem k hrudníku.

Pravidelný pohyb i nordic walking

Unavené, bolavé klouby a kompletně problémy s pohybovým ústrojím jsou mj. výsledkem dlouhodobého nedostatku pohybu. Zejména po zimě tyto "nešvary" začínají vylézat na povrch. Existuje mnoho zásad, které pomáhají předcházet problémům s klouby nebo je následně tlumit.

Tou hlavní - preventivní - je snaha o dostatečný a pravidelný pohyb, ideálně někde v přírodě na měkčím povrchu. Zdraví prospěšným je zejména svižnější pohyb s krátkou rozcvičkou někde v lese. Výborným trendem posledních let je i nordic walking, tedy chůze s hůlkami. Ty totiž při chůzi výrazně odlehčí těm kloubům, které jsou nejvíce namáhány.

10 000 kroků i případná dieta

K dobrému dostatečnému pohybu pomohou v dnešní době i nejrůznější digitální technologie. Příkladem jsou hodinky, které měří všechny vaše kroky po celý den. Za aktivní život pak lze považovat minimálně 10 000 kroků, které by každý měl absolvovat během jediného dne. Doporučuje se dokonce, aby se tento počet kroků našel v jednom zápřahu, během devadesáti až sto dvaceti minut. Většina Čechů však ujde během jednoho dne mnohem méně, zejména kvůli sedavému zaměstnání, které má stále více z nás. 

Velmi důležitou roli ke stavu kloubů hraje i samotná váha těla. Každý kilogram je zkrátka znát, a to především pro oblasti kolen nebo kyčlí. Poprat se s případnou obezitou je tedy základním stavebním kamenem pro uchování dobrého stavu vašich kloubů.   

Dostatek glukosamin sulfátu a vitamínu C

Existuje celá řada látek ke zpomalení úbytku kloubní chrupavky, odborníci se shodují zejména na užívání zmiňovaného glukosamin sulfátu, který je volně dostupný v celé řadě doplňků stravy. Je ideální nejen pro zásobení kloubního pouzdra, svalů a šlach, ale i k ochraně okolí kloubu.

Lidem s pohybovými problémy se doporučuje konzumace 1 600 miligramů této látky, k tomu je dobré mít dostatečné denní zásoby vitamínu C, zejména pro tvorbu pevných kolagenních sítí chrupavek a menisků. Důležitý je také aescin pro správné krevní zásobení vazů a šlach.

KAM DÁL: Jak správně krmit psa se zkaženými nebo vypadanými zuby?