Rozhodnutí Ústavního soudu může vyvolat politickou krizi. Ta pachuť ve mě zůstane dlouho, říká předseda Poslanecké sněmovny Vondráček

V letech 2014 až 2017 byl Radek Vondráček zastupitel a místostarosta města Kroměříž, od února 2017 členem předsednictva hnutí ANO 2011
 

Ústavní soud zrušil diskriminaci malých stran, mandáty budou rozdělovány spravedlivě a nebude upřednostňován vítěz voleb. Na druhou stranu jde o rozhodnutí po třech letech v době, kdy je pár měsíců do voleb a hledat politickou dohodu tak bude hodně složité. Uvědomuje si to i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO.

Zajištění rovného volebního práva nezpochybnitelným ústavním příkazem. Tak verditk Ústavního soudu zdůvodnil jeho předseda Pavel Rychetský. Strany nebo hnutí získají takový počet mandátů, který odpovídá podílu odevzdaných hlasů. Zároveň platí, že koalicím bude pro vstup do sněmovny stačit minimum pěti procent hlasů stejně jako samostatně kandidujícím politickým subjektům.

Dostalo nás to pod obrovský tlak

Ústavní soud měl stížnost senátorů STAN, KDU-ČSL a TOP 09 na stole tři roky. Rozhodl teď. Právě načasování je mnohým trnem v oku. Logicky pak těm, kteří v říjnu mohou na novince tratit nejvíce.

„Okolnosti, za jakých byl vynesen ústavní nález, jsou opravdu nešťastné. Načasování osm měsíců před volbami nás dostává pod obrovský tlak a verdikt může vyvolat politickou krizi v České republice,“ vysvětlil pro Čtidoma.cz předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Načasování je vadou na kráse

Nešťastné načasování zmínil například i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Je to nepříjemné. Ale dá se to řešit. Se Starosty jsme připraveni jednat tak, abychom mohli rychle doplnit volební zákon a volby se mohly řádně konat,“ řekl pro Čtidoma.cz lídr kolaice Pirátů a STAN.

„Mám zato, že rozhodnutí Ústavního soudu má jedinou vadu: mělo přijít dříve. Jinak je to rozhodnutí správné, protože je skutečně nepřípustné, aby z pokřivené volební aritmetiky profitovaly velké strany na úkor malých,“ tvrdil pro Čtidoma.cz politolog Jiří Pehe.

Dva zájmy v souladu s ústavou

Ligitimit návrhu tedy nikdo nezpochybňuje. Radek Vondráček k tomu však pro Čtidoma dodává jedno "ale": „Stejně legitimní je ovšem požadavek mít možnost vytvořit stabilní vládu, dát příležitost tomu, kdo vyhraje volby, sestavit vládu a většinově vládnout. Tyto dva zájmy jsou v kolizi, ale oba jsou v souladu s ústavou.“

Změnám se Vondráček nijak nebrání. Podle něj by se ale měly dít na základě politické dohody zákonodárců a ne tím, že se rozhodne plénum soudců. „Po více než třech letech! Ta pachuť ve mně zůstane ještě dlouho, zvlášť proto, že je to tak závažné rozhodnutí,“ doplnil přeseda sněmovny pro Čtidoma.cz.

KAM DÁL: Ústavní soud zrušil preferenci pro velké strany. Petr Pithart říká: Naše volební právo je křiklavě nerovné. Změna znamená větší spravedlnost.