Distanční výchova kvůli dětské obrně. V USA se učilo rozhlasem a vakcínu si píchnul samotný Elvis

První zemí, kde byla kompletně vymýcena dětská obrna, bylo Československo
 

Pandemie koronaviru není první a pravděpodobně ani poslední krizí zdravotního systému, který pohltil fungování takřka celého světa. V minulosti tak řádila španělská chřipka, ale také třeba dětská obrna. Kdo byl první na světě, kdo tuto nemoc zcela vymýtil a jak probíhala výuka v USA během hlavní pandemie?  

Jedná se o velmi nakažlivou nemoc, která nemá v podstatě žádné příznaky. V padesátých letech strašila děti po celém světě, protože nejnáchylnější pacientem jsou děti do pěti let. Dnes, když je jedním z nejčastějších slov ve veřejném prostoru vakcína, je dobré si připomenout, jak civilizaci mučila choroba známá Poliomyelitida?

Československo na první místě

Ochrnuté ruce, tělo či paralýza dýchacích svalů. Obrna rozhodně není chřipka, která se jen tak vyleží. Zároveň je její problém přítomen ve vlastnosti velmi rychlé a přímé nákazy. Dnes už je téměř vymýcena a Československo bylo úplně první zemí na světě, kde se to podařilo zcela kompletně. 

Kolem roku 1950 byla však situace poněkud dramatičtější a třeba v USA byla situace velmi podobná tomu, co zažíváme dnes. Distanční výuka a masivní kampaň na podporu očkování. Hlavní tváří, která měla přesvědčit občany USA k tomu, aby se radši nechali očkovat, byl zpěvák Elvis Presley. Není divu, že muž, který vakcínu proti dětské obrně vynalezl, byl nakonec jedním z největších hrdinů své doby. 

Milovník matek

Vzhledem k tomu, že nejohroženějšími pacienty byly malé děti, stala se z vakcíny proti dětské obrně opravdová událost. 12. dubna 1955 prošla tato očkovací látka posledními testy a svět se konečně nadechl do období s očekáváním lepších a klidnějších zítřků. Situace, která až mrazivě připomíná současnost. 

John Salk, který vakcínu vynalezl, odmítl všechny patenty, a tím také přišel o celé jmění odhadované na sedm milionů dolarů. Stal se z něj přirozeně milovník všech matek, kterým zachránil jejich milované děti. Během pandemie se totiž děti musely na nějaký čas izolovat v domácnosti, a tak probíhala první distanční výuka. 

Dokonce díky tomu vznikla první studentská rozhlasová stanice, která v padesátých letech nahrazovala výuku ve škole. V současnosti je dětská obrna v podstatě všude vymýcena s výjimkou zemí třetího světa, jako je Afghánistán nebo třeba Nigérie. 

KAM DÁL: Největší hvězda komedie vyhnána z USA. Chaplina se báli jako nebezpečného komunisty