Solné mapy na botách. Městské chodníky plné sněhu vám mohou nadobro zničit oblíbenou obuv

Sníh a sůl umí být nebezpečná kombinace
 

Sníh umí způsobit mnoho nepříjemností a někdy stačí malá procházka, aby se vaše oblíbená obuv dostala do vážných problémů. Není řeč ani tak o tom, že se celá promáčí, velmi nepříjemné mohou být obzvlášť solné mapy. Víte, jak je na poslední chvíli zachránit? 

Hned jak přijdete domů, musíte jednat. Mokré boty otřete hadříkem, aby zmizely nepříjemné solné mapy. Čím déle na botách zůstanou, tím pravděpodobnější je, že se jich nezbavíte. Rychlá reakce je prvním krokem k úspěchu. 

Když jsou vaše boty otřené, musíte je nechat vysušit. Pozor však, jak to uděláte. Třeba kožená obuv se rozhodně nesmí sušit u kamen či topení. Kůže by se mohla začít kroutit a to už by bylo nevratné poškození. Nejlepší variantou je použít staré noviny. Podložit a vložit dovnitř, aby se vlhkost hezky nasákla do papíru. Další postupy, kdy ani vlhký hadřík nepomohl, je třeba zjednat podle materiálu vašich bot. 

Co na kožené boty? 

Jednat rychle je pravidlo číslo jedna. Když necháte sůl v botech dlouhodobě, tak se zažere do kůže a její odstraňování bude mnohem složitější. Když se vrátíte domů, zkuste zmíněný vlhčený hadřík a vše by mělo být rychle vyřešené. 

Pokud je problém hlubšího charakteru, musíte zvolit jiné řešení. Ideální je na navlhčená místa položit ubrousek, aby se voda se solí vsákla dovnitř. Klidně se může stát, že solné mapy zůstanou, a tak přichází na řadu roztok vody s octem, který je namíchaný 1:1. Opatrně tak povrch kožených bot vydrhněte. K poslednímu kroku k úspěchu a navrácení zašlé slávy vašich bot si pomůžete ricinovým olejem. Nejdříve je setřete obyčejnou vodou a následně vyleštěte zmíněným olejem. 

Co semišky? 

Samozřejmě i semišové boty se někdy dostanou na procházku zasněženým městem, a tak při následných krocích buďte opatrní. Dobré je použít litr vlažné vody a pár kapek prostředku na mytí nádobí. Fungovat však může i mýdlový roztok. Na setření je dobré použít jemný hadřík, gumový či krepový kartáček. 

Zajímavý trik je také nechat boty několik vteřin v páře nad hrncem vařené vody. Počkejte, až semišové boty navlhnou, a pak je setřete. Důležité je jako u kožených bot vše nechat pěkně vyschnout. Ideální je znovu použít obyčejné noviny. 

KAM DÁL: Distanční výchova kvůli dětské obrně. V USA se učilo rozhlasem a vakcínu si píchnul samotný Elvis

 

Klíčová slova: