Nejošklivější stadion Prahy. Letenská výkladní skříň reklamy pamatuje šedesátá léta

Stadion fotbalové Sparty se nezměnil od konce šedesátých let
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Letná vždy patřila fotbalu. Zdejší pláň sloužila jako místo pro hřiště jak Spartě, tak Slavii. V současnosti si Letnou lidé spojí jen s jedním klubem a také jedním stadionem, který zde nepatří mezi architektonické perly Prahy. S panoramatem Hradčan v pozadí je to dokonce velká ostuda a není se čemu divit. 

Majitel Sparty Daniel Křetínský už několik let topí nejeden milion korun ročně ve fotbalových kamnech na Letné. Koníček, který mu zrovna moc úspěchů nepřinesl, má jeden symbolický nešvar, který každý den vidí velký počet Pražanů. Spartu můžete milovat nebo nenávidět, ale na jednom se shodnou snad všichni. Stadion na Letné patří už několik let k těm nejošklivějším v republice. 

Pohled do minulosti

První opravdový stadion Sparty na Letné byl postaven už v roce 1921, kdy byl složen pouze z dřevěné konstrukce. Netrvalo dlouho a v roce 1936 vznikla železobetonová konstrukce, která je základem dnešní hlavní tribuny a zázemí celého stadionu. V obou případech se jednalo o velmi odvážný koncept, který byl korunovaný na konci šedesátých let. 

Mezi lety 1967 až 1969 byly postupně postaveny další tři tribuny v podobném železobetonovém stylu, které celý stadion uzavřely. Vznikl tak jeden z nejmodernějších stadionů v Evropě s kapacitou 35 tisíc diváků. 

Největším paradoxem příběhu této letenské stálice je fakt, že se také jednalo o poslední výraznější zásah do podoby stadionu. Poslední velká rekonstrukce proběhla v době, kdy Spartu vlastnil kontroverzní podnikatel Petr Mach. V roce 1994 tak stadion dostal současnou podobu a kapacita byla snížen pro 20 tisíc diváků. 

Smutná současnost

Daniel Křetínský je sice třetí nejbohatší Čech, ale stadion AC Sparta Praha si drží stále stejnou podobu, kterou získal na konci šedesátých let. Hlavně z pohledu frekventované ulice Milady Horákové mohou lidé z tramvaje, chodníků a automobilů vidět neskutečnou přehlídku reklamních panelů zavěšených na železné konstrukci. 

Jedinou velkou změnou v posledních letech je likvidace McDonaldu a tréninkového hřiště, kde pomalu, ale jistě roste nový Křetínského developerský projekt. Byť už se několik let hovoří o novém stadionu pro Spartu, zatím se nic neděje. Nejúspěšnější český fotbalový klub s bohatým majitelem tak zatím hraje svoje utkání stále v kulisách, které rozhodně neodpovídají moderním standardům. První věc, která by mohla pomoci, je odstranění nevzhledné reklamy. 

KAM DÁL: Prokleté auto Jamese Deana. Rebel se stal legendou, ale Porsche zabíjelo dál