České úspěchy na Oscarech. Režimem uklizený dětský herec a nedostižný Forman

Snímek Šarlatán vypráví o postavě přírodního léčitele Jana Mikuláška
 

Český film polské režisérky Agnieszky Holland Šarlatán v hlavní roli s Ivanem Trojanem se dostal do užšího výběru v prestižní filmové ceně Oscar. Není to první a doufejme ani poslední úspěšný snímek, jenž se do prestižní soutěže dostal. Kdo nakonec sošku Oscara získal? 

Pandemie koronaviru pravděpodobně filmový svátek obrátí na hlavu. Žádné hvězdy na červeném koberci letos zářit nebudou, ale ceny se rozdají i tak. Zdá se, že letos máme i my jedno želízko v ohni. Film Šarlatán o českém léčiteli se dostal do užšího výběru. Po dlouhém čekání by tak mohl slavit český film mezinárodní úspěch toho největšího kalibru. 

Kdo byl první? 

První držitel Oscara s českým občanstvím je zároveň asi nejsmutnější příběh československé kinematografie. Dětský herec Ivan Jandl dostal prestižní cenu za zahraniční válečný film Poznamenaní. Jeho život se stal však obětí propagandy a jeho úspěch byl umlčen a jeho následná kariéra zcela zadupaná do země. 

Úplně prvním československým filmem, který na předávání Oscarů získal cenu v kategorii zahraničních filmů, byl Obchod na Korze. Úžasné válečné dílo Elmara Klose a Jána Kadára slavilo úspěch v roce 1966. Na ten navázal tehdy velmi mladý Jiří Menzel také s válečným příběhem a adaptací knížky Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky. Kdo další slavil úspěch?

Kolja a dlouho nic

Silná vlna československé kinematografie v šedesátých letech neproměnila mnoho želízek v ohni. Nominace Lásky jedné plavovlásky (1966) a Hoří má panenko (1968) Miloš Forman ještě neproměnil ve vítězství. Až jeho americká tvorba po emigraci slavila úspěch. Jeho Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus už jsou z produkčního hlediska americké filmy. 

Ryze český film zvítězil až v roce 1996, kdy cenu za cizojazyčný snímek získal Jan Svěrák a jeho Kolja. Od té doby je ve světě amerického Oscara ticho po pěšině. Mladý režisér už se mohl pyšnit studentským Oscarem za film Ropáci a jednou nominací za snímek Obecná škola. Následující léta už jsme se jako Česká republika museli smířit pouze s nominacemi. Hřebejkův film Musíme si pomáhat a dílo Ondřeje Trojana Želary své nominace neproměnily. Jak to dopadne se Šaratánem, to teprve uvidíme. 

KAM DÁL: Nohavicovi jeblo. Populární zpěvák se nekompromisně opřel do aktuální situace písničkou

 

Klíčová slova: