Testování na covid-19 z moči: Není potřeba další osoba, můžete si je udělat doma a jsou pro seniory i děti

Test na přítomnost viru covid-19 z moči se provádí odběrem vzorku a následným přidáním reaktantu
 

V boji s pandemií koronaviru účinně pomáhá masivní testování. Zatímco běžné a nejpřesnější PCR testy s sebou nesou nepříjemný stěr vzorku z nosu, jiné metody jsou už pohodlnější a vhodné pro samotestování. Novinkou je například test na přítomnost viru covid-19 ze vzorku moči, který si každý může provést sám doma. Tato metoda je vhodná i pro děti a seniory.

Hodně lidí se shodne, že běžné PCR testy na přítomnost viru covid-19 jsou kvůli nutnosti odběru vzorku z nosní sliznice dost nepříjemné. Ačkoli jde zatím o nejpřesnější metodu, pro běžné testování se začínají používat pohodlnější způsoby.

Jedním z nich jsou antigenní testy, i u nich je však většinou nutné provádět stěr z nosní sliznice. Úplně novou metodu pak představuje testování z moči, kdy se ve vzorku zjišťuje přítomnost určitých a pro virus covid-19 specifických aminokyselin.

Test z moči si mohou lidé udělat sami

Test na přítomnost viru covid-19 z moči se provádí odběrem vzorku a následným přidáním reaktantu. Podle úrovně pěny ve zkumavce a jejího porovnání na indikační tabulce testovaná osoba ihned uvidí výsledek. „Testy z moči nemusí provádět školená osoba, protože se při nich nijak nezasahuje do lidského organismu. Lidé se proto mohou takto testovat sami doma, například pokud mají podezření, že se setkali s nakaženou osobou,“ popisuje možnosti testování z moči Jan Martinec ze společnosti, která tyto testy dodává. A doplňuje, že takové testování na přítomnost viru covid-19 z moči je stejně jednoduché jako běžný těhotenský test. Snadno se takto testují také děti.

Odhalí rozsah případné infekce

Test z moči pracuje na základě sledování přítomnosti aminokyselin serinu, argininu a dalších látek. Právě tyto aminokyseliny totiž tvoří základní proteinovou strukturu viru covid-19. Test díky svému principu dokáže přibližně zobrazit i nálož viru v těle – tedy to, jak je případná infekce rozsáhlá. Testované látky jsou navíc v moči přítomné velmi brzy po případné nákaze.

Nakaženou osobu je tudíž možné odhalit ještě před propuknutím příznaků nemoci a v době, kdy běžný antigenní test ještě pozitivitu neukáže, ale testovaná osoba už může nakazit ostatní. Takto brzy odhalená nákaza navíc umožňuje včasné nasazené léčby a může snížit riziko závažného průběhu nemoci. Test rovněž poslouží jako ověření nepřítomnosti viru v těle vyléčených osob. Lidé se tímto způsobem mohou po skončení karantény a léčby ujistit, že už v těle žádný virus nemají.

Jedete k babičce? Otestujte se na covid-19

Testování na covid-19 z moči může vhodně doplňovat další zmíněné metody. Díky jednoduchosti a možnosti testování v domácích podmínkách může sloužit pro základní informace o nakažení. „Lidé se sami rychle otestují, a teprve když test ukáže pozitivní nález, kontaktují lékaře,“ popisuje vhodné použití testů na covid-19 z moči Jan Martinec. Testy z moči tak podporují důležitý aspekt v boji proti pandemii koronaviru: časté samotestování při podezření na kontakt s nakaženou osobou nebo před plánovaným setkáním s osobami z rizikových skupin, jako jsou dlouhodobě nemocní nebo senioři.

Proč se testovat z moči

  • Možnost samotestování – test nemusí provádět proškolená osoba, lidé se mohou otestovat sami.
  • Rychlé odhalení nakažené osoby – testy z moči ukážou přítomnost viru ještě před propuknutím prvních příznaků nemoci, a to dříve než antigenní testy. Díky tomu je možné velmi brzy zahájit léčbu.
  • Test ukazuje také nálož viru – indikační tabulka zobrazuje i množství viru v těle.
  • Jednoduché testování – test není složitější než běžný těhotenský test.
  • Rychlé ověření zdravotního stavu – testy se hodí k ověření zdravotního stavu. Třeba po skončení karantény nebo před cestou za příbuznými.

KAM DÁL: Senátor Hilšer: Nejsme neandrtálci. Flákance, kyje ani tahání žen do jeskyně za vlasy mezi normální lidi nepatří.