Senátor Fischer: Vláda a prezident nás vší silou táhnou na východ. Gubernií Ruska či čínskou provincií jsme ale stále jen v jejich horečnatých snech

Touha po vakcínách, které nemají certifikát EU, je podle Pavla Fischera nejnovějším zoufalým výkřikem českého premiéra
 

Vláda a prezident nás opět vší silou táhnou na východ. Pojďme si to shrnout, říká senátor a někdejší kandidát na prezidenta České republiky. Jaký je jeho názor na cestu Andreje Babiše do Maďarska či jeho PR kampani kolem ruské vakcíny Sputnik V?

  • Miloš Zeman se po dlouhém mlčení objevil v médiích, aby umetl cestu pro nákup ruské vakcíny Sputnik. Uvedl, že když nám bylo nejhůř, zachránila nás Čína (to byla ta slavná scéna z loňského jara, kdy se představitelé vlády klaněli letadlům s předraženými nekvalitními rouškami). Nyní by nás podle slov prezidenta mohlo zachránit Rusko.
  • Andrej Babiš se vydal do Maďarska, aby si vyslechl zdejší zkušenosti s ruskou vakcínou. Viktor Orbán se prý sám nechá očkovat vakcínou z Číny, protože Číňané mají s nemocí covid-19 nejvíc zkušeností. Touha po vakcínách, které nemají certifikát EU, je nejnovějším zoufalým výkřikem českého premiéra, v jehož manévrech se už nikdo nevyzná. Jako osvědčený průkopník slepých cest se vydává na zkušenou ještě do Srbska, které je nechvalně proslulou baštou čínského vlivu v Evropě.
  • Ministr Blatný vyráží na Chebsko, aby zdejší přetížené nemocnici zakázal převážet pacienty do sousedních německých nemocnic a zabránil tak letité přeshraniční spolupráci.
  • Sled událostí uzavírá Miloš Zeman, který vycestoval do Polska, kde se účastní hned dvou summitů. Nešlo přehlédnout, že na úvodním ceremoniálu summitu zemí visegrádské čtyřky se český prezident křečovitě držel za ruku člena ochranky, dětinsky komentoval situaci a jako jediný z přítomných státníků neměl roušku. Posléze se v rámci summitu 17+1 zúčastnil virtuálního setkání s generálním tajemníkem ústředního výboru komunistické strany Číny. Jako oficiální záznam byla zveřejněna fotografie, na níž Miloš Zeman pozoruje obrazovku s čínským diktátorem.

Mám k tomu řadu otázek

Jak koordinujeme svůj postup s ostatními členy Evropské unie? Jakou spolupráci jsme s EU v rámci boje s pandemií sami iniciovali nebo navázali? Proč se neučíme od Izraele nebo Velké Británie, které jsou ve vakcinaci mimořádně úspěšné?

Gubernií Ruska či čínskou provincií jsme naštěstí pořád jen v horečnatých snech Babiše a Zemana. Jejich zamilované pohledy na východ, zatímco náš stát prožívá hlubokou krizi ve všech oblastech, jsou však pro nás vrcholně nebezpečné. Osobně jsem vděčný našim partnerům v rámci EU i NATO, že s námi spolupracují jako rovný s rovným i přes všechny excesy, kterými nás Andrej Babiš s Milošem Zemanem systematicky poškozují.

KAM DÁL: Hanku opustil manžel, nechal ji s obrovskými dluhy. Musela se i s dětmi vystěhovat a skončila na psychiatrii.