V ruských autech nejezdí komunisté ani prezident. Tak proč bychom měli mít vakcínu Sputnik?

Vakcína se podává ve dvou dávkách a zatím není jasné, na jak dlouho poskytuje ochranu
 

Podle zjištění Anticovid týmu Česko zřejmě promeškalo možnost nakoupit další očkovací vakcíny proti nemoci covid-19 od AstraZeneca. Místo toho se premiér Andrej Babiš předvedl PR výletem do Maďarska. Spolu se svým protějškem Viktorem Orbánem velebili ruskou vakcínu Sputnik, která však v EU nemá potřebná povolení a odborníci prakticky netuší, "co je zač". Důvod takové cesty? Máme se opět stát satelitem Ruska?

Vláda podle informací AntiCovid týmu od distributora i ministerstva zdravotnictví mohla podcenit nákup očkovacích vakcín proti covid-19. Jednání o nákupu pěti milionů vakcín AstraZeneca prý neproběhla, i když k tomu byla příležitost. To by v současné době stačilo například pro přednostní očkování učitelů.

Premiér Andrej Babiš se místo toho předvádí v Maďarsku a v Srbsku. Volby se blíží, politické body jsou potřeba a hazard se zdravím občanů České republiky není překážkou. Předseda vlády se přitom nebojí používat věty „virus útočí, mutuje. Nemáme dostatek vakcín.“ Bez argumentů, jen strašení už tak dost vyděšených lidí.

Nejsou schopni zajistit kvalitu

Rusko však není spasitelem světa, vakcína Sputnik může být víceméně cokoli. Informací je žalostně málo. „Nevidím problém v nákupu této vakcíny pro ČR, pokud ji Evropská léková agentura schválí. Problém, když pominu etické stránky věci, jak byla tato vakcína testována, je v tom, zda je Rusko vůbec schopné zajistit standardní kvalitu výroby,“ řekl pro Čtidoma.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

Podle Válka tedy nejde o ideologický boj, ale o zdraví nás všech. „Věřím tomu, že výzkumníci a inženýři v Rusku umí vyvinout vynikající prototyp automobilu světových parametrů. Bohužel vše se tříští na výrobě a udržení kvality. A to je důvod, proč nejen v ČR moc ruských aut nepotkáte. Nejezdí v nich ani komunisté, ani pan prezident,“ doplnil pro Čtidoma.cz.

Rusko žádost stále nepodalo

Na Evropskou lékovou agenturu odkazuje i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Je nutné, aby každá vakcína od této agentury dostala certifikaci. Informace přímo z Ruska o tom, jak je vakcína účinná, nemohou být brány za bernou minci a je nutné i k této vakcíně přistupovat stejně jako k ostatním, tedy nechat rozhodnout Evropskou lékovou agenturu,“ vysvětlil pro Čtidoma.cz.

Rakušan také poukazuje na fakt, že Rusko podle posledních informací žádost o schválení vakcíny Sputnik pro Evropskou unii nepodalo. „To také ukazuje, jak moc opravdu o certifikaci výrobce stojí,“ uzavřel pro Čtidoma.cz bývalý starosta Kolína.

KAM DÁL: Zeman se nechá donést na mezinárodní fórum bez roušky. A to jsme v boji s covidem nejhorší v Evropě, říká Jan Hrušínský