Celodenní mrazy, které u nás nebyly čtvrt století. Víkend bude nejtěžším obdobím roku

Současný únor je jedním z nejchladnějších za čtvrt století
 

Česká republika se musí vyrovnat s tvrdými mrazy. Únor bílý, pole sílí. Lidová pranostika se naplňuje beze zbytku a podle Českého meteorologického ústavu bude ještě hůř. Jaké teploty potrápí naše území tento víkend a čím jsou tyto extrémní teploty způsobené?

Současné mrazy jsou opravdu zcela výjimečné, což potvrzuje pozorování Českého hydrometeorologického ústavu. “Nejchladnější průměrné týdenní teploty máme zaznamenané v roce 1956, kdy dosahovaly až -14 stupňů pod nulou. Tento týden bude průměr na hodnotě -9 stupňů pod nulou,” říká pro Čtidoma ing. Jan Doležal z Českého meteorologického ústavu. Čím jsou tyto teploty způsobené? 

Klasický únor

Za současných teplot je bezpečnější nechat automobily zaparkované, protože by zmrzlé cesty mohly způsobit nejednu nepříjemnost. Velmi nízké průměrné týdenní teploty zasáhly Českou republiku nečekaně. Takto bílá a chladná zima je i podle hydrometeorologů něco výjimečného. “V tomto období se podobně nízká průměrná týdenní teplota objevila naposledy v roce 1996,” sděluje pro Čtidoma.cz z vypozorovaných tabulek Doležal. 

Lidová pranostika únor bílý, pole sílí má svoje meteorologické odůvodnění. Tím je pád studeného arktického vzduchu, který se v našich končinách objevuje pravidelně právě v únoru. Obecně se tak podle odborníků nejedná o nic výjimečného, byť právě průměrná týdenní teplota je opravdu nezvykle nízká.

Pokud jste tento týden pokládali současné mrazy za nesnesitelné, tak se připravte na pravděpodobně nejchladnější víkend v roce. Až na oblast jižní Moravy je celá republika pokrytá sněhem. “V místech, kde nebude oblačnost, lze předpokládat sobotní teploty až -20 stupňů pod nulou,” varují z meteorologického ústavu. Sobota by tak měla být nejchladnějším dnem, který tento rok zažijeme. Automobily vyjíždějte z domovů jen v nezbytných případech a venkovní radovánky prožívejte s mírou. 

KAM DÁL: Distanční výchova kvůli dětské obrně. V USA se učilo rozhlasem a vakcínu si píchnul samotný Elvis

Klíčová slova: