Horší než covid i černá smrt: Disease X způsobí každý pátý rok pandemii a zabije desítky milionů lidí, říká doktor Settele

Rychlost člověkem způsobeného poklesu biodiverzity za posledních 50 let je v lidské historii zcela bezprecedentní
 

Lidé jsou nepoučitelní. Stále více a hlouběji pronikají do přírody a logicky se tak pohybují v místech, kde žijí zvířata. To však znamená hrozbu dalších pandemií, které budou horší než covid-19 i než černá smrt. Říká to Dr. Josef Settele  z Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí a varuje před další závažnou chorobou, která má pracovní název Disease X.

Lidstvo se střetává s přírodou a z toho plyne hrozba dalších nebezpečných nemocí. „Lidé musí začít jednat jinak. Nemoci se neberou jen tak, může za ně lidská aktivita na stanovištích zvířat,“ vysvětluje Dr. Josef Settele. Ohnisko známé jako Disease X může podle vědců vyhladit 75 milionů lidí a každých pět let způsobit pandemie.

Odborníci předpokládají, že jelikož je lidstvo se zvířaty v konfliktu po celém světě, začne docházet k "zoonotickým chorobám", kdy infekce přeskakují ze zvířat na člověka. Podle vědců je aktuálně na obzoru podobné onemocnění, jako je covid-19.

Člověk si za to může sám

Studie publikovaná v Nature Communications ukazuje jihovýchodní Asii, jižní a střední Afriku, oblasti kolem Amazonky a východní Austrálii jako oblasti, které jsou vystaveny nejvyššímu riziku výskytu nových chorob. 

Nemoc X (anglicky Disease X) je zástupné označení pro nový neznámý patogen, který se zatím neprojevil a může v budoucnu způsobit chorobu, případně epidemii. Toto označení bylo poprvé použito Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018.

„Neustálé odlesňování, nekontrolované rozšiřování zemědělství a jeho stoupající intenzita, těžba a rozvoj infrastruktury, jakož i využívání divokých druhů k domácím pracem vytvořily "dokonalou bouři" a předávání nemocí ze zvířat na lidi je jen otázkou času,“ řekl pro The Sun Online Josef Settele. 

Když se nepoučíme, bude hůř

Další velký problém je podle vědců změna klimatu, což je pro civilizaci jako takovou existenční hrozba. Nutná je podle nich celospolečenská reakce dřív, než bude na cokoli příliš pozdě. Faktem je, že když si vezmeme pouze trhy, kde lidé stále přicházejí do styku se zvířaty, bylo by dost naivní si myslet, že covid-19 byl jediný virus, který se tam "pootuluje".

Dr. Settele vyzývá, aby lidé jednali ve snaze zabránit další krizi. „Nedávné pandemie jsou přímým důsledkem lidské činnosti. A pokud se z toho nepoučíme, bude hůř.“

KAM DÁL: Obezitoložka tvrdí: Zhubnout do léta 15 kilo? To je velký nesmysl a hazard se zdravím.