Hejtmani požádali vládu o nouzový stav. Otevřené úřady a děti v březnu do škol

Pánové Hamáček s Babišem zemi dovedli do...na okraj propasti
 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že hejtmani požádají o nouzový stav na 14 dní. Někteří hejtmani žádali vládu o úpravy opatření proti šíření nemoci covid-19. Změny opatření bude podle Hamáčka vláda s kraji konzultovat. Asociace krajů v prohlášení po jednání sdělila, že od pondělí by mělo být zrušeno omezení úředních hodin institucí veřejné správy, od 1. března by se měly děti začít vracet do škol a stát by měl zajistit testování ve firmách.

Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužení nouzového stavu, na který jsou teď navázána vládní opatření proti šíření nákazy. Současný nouzový stav tak skončí dnes k půlnoci. Premiér Andrej Babiš (ANO) uváděl jako jediné řešení situace to, že by o vyhlášení nového nouzového stavu kabinet požádali právě hejtmani. "Dnes jsme se dohodli na tom, že všichni hejtmani požádáme o vyhlášení nouzového stavu," napsal po dnešním jednání Vondrák.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v otevřeném dopise Babišovi a ministrům označil případné opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny za protiústavní. Také podle některých ústavních právníků je opětovné vyhlášení nouzového stavu nepřípustným obcházením Sněmovny.

Bez twitteru ani ránu

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Hamáček uvedl, že na pokračování nouzového stavu se shodly všechny kraje. "Prioritou je návrat do škol, případné změny opatření budou s kraji konzultovány," napsal. Na twitteru Hamáček poděkoval hejtmanům za korektní a věcné jednání o dalším postupu v situaci, která je z epidemiologického hlediska velmi složitá.

Hejtmani žádají, aby se 1. března začaly děti vracet do škol, což prezentoval hlavně jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS). Ke stejnému datu má vláda zajistit, aby firmy mohly začít testovat zaměstnance na covid-19 a dostaly na to peníze od státu. Rozšířit by se měly úřední hodiny na úřadech, aby se netvořily fronty. Hejtmani rovněž chtějí, aby je vláda informovala, jak uvolní pravidla v obchodech a službách.

Zpět do školy!

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD; zvolen za 3PK) uvedl, že kraje žádají například návrat maturitních ročníků a devátých tříd do škol. "Požadujeme, aby vláda sdělila veřejnosti plán pro příští dny a týdny, co se týká uvolnění některých opatření," uvedl. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) také řekl, že prioritou je návrat žáků do škol, který by se bez stavu nouze oddálil. Hejtmani podle něj dávají vládě 14 dní a čekají, že splní sliby, jinak ztratí jejich důvěru.

 

Odpoledne se k řešení situace kolem nouzového stavu mimořádně sešla vláda. Na jednání byl přizván i předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) a šéfové všech krajských hygienických stanic. Kabinet by měl podle Babiše o opatřeních rozhodnout tak, aby občané co nejdříve věděli, jaká pravidla budou od pondělí platit.

Členové vlády už s hejtmany o případné žádosti o nové vyhlášení nouzového stavu jednali v sobotu večer, ale bez výsledku. V otázce, zda požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu, nebyli původně hejtmani jednotní. Pro byli před sobotním jednáním s vládou hlavně ti zastupující vládní ANO a ČSSD, zatímco někteří z opozičních stran se připravovali na to, že ve svých krajích sami vyhlásí stav nebezpečí.

 

KAM DÁL: Senátor Láska: Babiš zná jen jednu metodu vyjednávání - vyhrožování a vydírání