Herecký džentlmen a geniální rétor. Jan Přeučil málem přišel o otce v procesu s Miladou Horákovou

Jan Přeučil se svojí ženou Evou Hruškovou
 

Elegantní klobouk a dokonalá řeč. Herec Jan Přeučil patří k těm nejpreciznějším řečníkům a jeho rétorické schopnosti využívají i manažeři velkým firem. Výjimečná herecká persona oslavila již 84. narozeniny, ale rozhodně nepůsobí jako bezbranný důchodce. Kdo byl jeho otec a zvládá ještě točit nové projekty? 

Český filmový a divadelní herec Jan Přeučil rozhodně nevypadá, že čerstvě oslavil neuvěřitelných 84 let. Nebýt zavřených divadel v důsledku pandemie koronaviru, mohli by ho diváci vidět na prknech, která znamenají svět. I v současnosti je však velmi pravděpodobné, že na něj můžete narazit. Ve svém pokročilém věku se totiž nadále drží v dobré fyzické formě. “Plavat nemohu, ale pravidelně chodím dvakrát denně na procházku dlouhou jeden a půl kilometru,” svěřil se vyhlášený elegán. 

Otcův proces 

Jan Přeučil byl bezesporu zásadně ovlivněn ve svém mládí příběhem vlastního otce. Ten se jako pardubický poslanec za Národně socialistickou stranu v prozatímním Národním shromáždění a také jako majitel nakladatelství PAMIR stal obětí vykonstruovaného procesu v čele s Miladou Horákovou. 

Soud nad ním vynesl trest doživotního vězení, z kterého si odseděl nakonec deset let v žalářích na Mírově a v Leopoldově. Kvůli tomu mladému Přeučilovi znemožnili studovat gymnázium a nemohl následně naplnit sen o studiu herectví, a to i přes výslovné doporučení Karla Hogera. 

Přeučil se tak musel spokojit s učňovským oborem dřevomodeláře v ČKD Stalingrad. Během něj chodil do divadelního kroužku a následně i na gymnázium ve večerní hodinách. První zkoušky na DAMU úspěšně splnil, ale na školu ho nepřijali kvůli uvězněnému otci. Až při druhém pokusu se nad ním režim smiloval. 

Vstup do KSČ

Paradoxem příběhu Jana Přeučila je jeho následný vstup do KSČ. Když se od roku 1960 etabloval a usadil v hereckém prostředí a ve stálém angažmá v divadle Na Zábradlí, kde byl dokonce šéfem činohry, tak se politicky zkompromitoval. 

Známý je jeho výstup v propagandistickém dokumentu Kdo je Václav Havel z roku 1977, kde byli herci divadla Na Zábradlí donuceni vypovídat proti tehdejšímu vůdci chartistického disentu. Později se herec Jan Přeučil nechal několikrát slyšet, že vstupu do KSČ lituje, což je vzhledem k tomu, jak mu totalitní režim ovlivnil život, zcela pochopitelné. 

Přeučil však neúčinkoval jen na prknech malého kultovního divadla Na Zábradlí. Jeho činoherní kariéra byla v různých obdobích spojena s Národním divadlem, ale také hudebním divadlem v Karlíně. Od roku 1963 působil na DAMU také jako pedagog a vychoval herce jako Karel Roden, Ivana Chýlková, Jitka Asterová či Eva Holubová. 

Mistr rétoriky

Jan Přeučil se samozřejmě objevil také ve více než 150 televizních filmech, ale velké role na stříbrném plátně ho míjely. K tomu je nutné připojit 400 rozhlasových her a také jeho kurzy rétoriky, kterými je proslulý. Vždy elegantní a dobře upravený herec Jan Přeučil dnes ve zdraví žije na Vinohradech se svou druhou ženou Evou Hruškovou. 

KAM DÁL: Geniální blázen, který maloval na všechno. Populární malíř zemřel po dvou letech na AIDS