Radikální oteplení v Česku: Zima se může ještě vrátit, ale podobné výkyvy jsou běžné

Zima končí a obleva začíná
 

Česká republika taje. Ulice, silnice a chodníky se pomalu loučí s bílou přikrývkou a nastupuje radikální obleva a vysoké teploty. Sníh se mění na vodu a podobné jarní počasí po extrémních teplotách šokuje. Čím jsou tyto jevy způsobeny? Řekla nám to Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Z mrazu do tepla. Radikální změna teplot zasáhla Česko. Několik dnů tuhých mrazů, které připomněly opravdu poctivou zimu jako z obrázků Josefa Lady, jsou pryč. Nastupuje obleva, která mnohé překvapuje, ale zároveň je vítaná s otevřenou náručí. Co o současné situaci říká Český hydrometeorologický ústav? 

Nic nového pod sluncem

Kdo by čekal, že se budeme brotit v historických tabulkách a vytahovat šokující zajímavosti o nejradikálnějším oteplení v historii, bude zklamaný. Za současným oteplením jsou zcela běžné jevy, které se objevují standardně. „Radikální oteplení je způsobené teplejším vzduchem, který k nám míří z jihozápadního směru,“ vysvětluje Blanka Gvoždíková. 

„Podobné výkyvy teplot jsou v tomto období zcela běžné,“ ubezpečuje s tím, že zatím není třeba ani vyhlašovat žádná výstražná opatření. Zimní radovánky je tak nutné na několik dní odložit. Je však možné, že se zima ještě vrátí? 

„V těchto radikálních výkyvech není možné vyloučit ani návrat zimy. Zatím však evidujeme, že do příštího čtvrtka se bude nadále oteplovat, ale určité modely předpovídají, že se zima ještě může vrátit,“ uzavírá pro čtidoma Blanka Gvoždíková. 

KAM DÁL: Zbabělec a zrádce. Nejkontroverznější indián Geronimo má pověst alkoholika a hrdiny

Klíčová slova: