Ticho léčí. Díky pandemii koronaviru planeta zažila nejtišší rok za poslední desetiletí

Vědci díky tichu přišli na spoustu zajímavých věcí
 

Planeta Země zažila kvůli pandemii covidu-19 nejtišší rok za poslední nejméně dvě desítky let, zjistil tým seismologů vedený odborníky z univerzity ETH v Curychu. Podle jeho měření se loni v souvislosti s karanténami po celém světě podstatně snížila míra lidské aktivity a s ní související hluk. V některých obdobích se takzvaný ambientní hluk způsobený dopravou či činností továren snížil až o polovinu.

Na studii se podílelo 33 vědců, kteří naměřili nižší hlučnost ve 185 z 286 seismologických stanic. Pokles byl citelný hlavně ve městech, kde se během karantén méně cestovalo, na minimu byla letecká doprava a mnohé továrny nefungovaly. Při uzávěrách byla města ještě tišší než o Vánocích, které tradičně patří k nejtišším obdobím roku.

Vystopovali vlnu ticha

"Týdny během karantény byly nejtišší v našich záznamech," uvedl seismolog John Clifton s odkazem na archivní data pokrývající posledních 20 let. "Vzhledem k tomu, že hluk způsobovaný člověkem se neustále zvyšuje, to zřejmě bylo nejtišší období za hodně dlouhou dobu," dodal.

O jednoznačné souvislosti karantén a snížené hlučnosti vypovídá i to, že experti dokázali vystopovat "vlnu ticha" probíhající jednotlivými zeměmi od Číny, přes Itálii až po USA podle toho, jak se postupně s rozšiřováním nákazy uzavíraly.

Zaznamenali i slabá zemětřesení

Tišší prostředí pak podle vědců přispělo k tomu, že jejich přístroje dokázaly zaznamenat i velmi slabá zemětřesení, která jindy kvůli hlučnosti změřit nelze.

Podle seismologa Fredericka Massina to může přispět k přesnějším předpovědím ohledně budoucích větších zemětřesení. "Byla to nevídaná příležitost. Za běžných okolností bychom takový experiment provést nemohli," řekl Massin.

KAM DÁL: V únoru je čas myslet na budoucí úrodu. Připravte si vlastní sazenice paprik ze semínek.