U jaderné elektrárny je krásný život. Alespoň pro několik labutí

Při letu byly labutě pozorovány (nad Severním Irskem) ve výšce kolem 8 800 metrů. Výškový rekord mezi ptáky drží sup (11,3 km)
 

Teplé vody v rezervoáru u Chmelnycké jaderné elektrárny na západě Ukrajiny si v zimě užívají desítky labutí. Jelikož zařízení využívá vodu z jezera k chlazení a vypouští ji pak zpět, vodní nádrž nikdy zcela nezamrzá. Vědci říkají, že ptáci na toto místo migrují z celé Ukrajiny i dalších míst východní Evropy.

"Ptáci nemusejí vynakládat žádné zvláštní úsilí, aby se dostali k Černému moři, cítí se tady pohodlně," tvrdí Oksana Holovkovová, šéfka vědeckého oddělení nedalekého národního přírodního parku. A protože teplota vody v rezervoáru nikdy neklesá pod deset stupňů Celsia, nádrž oplývá také korýši a vodními rostlinami, kterými se mohou labutě krmit.

Je skvělé mít takové sousedy

Jezero o rozloze zhruba 20 kilometrů čtverečních se stalo rovněž populárním cílem místních výletníků. "Je skvělé mít takové sousedy," řekla Reuters jedna z místních obyvatelek, která přišla elegantní opeřence krmit. "Přilétají každou zimu, což znamená, že se jim líbí místo i to, že je lidé krmí. Cítí se zde dobře. Je výborné, když si zachováme lidskost a ptáci to pocítí," dodala.

Podle Holovkovové se rezervoár v zimě, kdy teploty na Ukrajině mohou prudce klesnout do minusových hodnot, stává domovem také pro další vodní ptáky.

KAM DÁL: Svět rypošů lysých: Mají vlastní řeč, snáší velkou bolest a popírají biologické zákony stárnutí.