Kapacita intenzivních lůžek je prakticky vyčerpaná, říká ředitel slánské nemocnice. Ministerstvo o tom neví

To nejhorší nás zřejmě ještě čeká
 

Kapacita intenzivních lůžek je podle ředitele slánské nemocnice Štěpána Votočka prakticky vyčerpaná. Situace je podle něj podobná i v okolních nemocnicích. Počet hospitalizovaných s covidem-19 se ve Slaném vrátil k dosavadním maximům, situaci ale zhoršuje vyšší podíl lidí, kteří potřebují plicní ventilaci.

Ředitel dodal, že krajský koordinátor intenzivní péče mu dnes volal, že se chystá nařízení, že každá nemocnice se musí o všechny přivezené pacienty postarat, protože všechna zařízení jsou na tom stejně. Bylo to po případu, kdy nemocnice neměla pro pacienta lůžko.

Jak to tedy je?

„Ministerstvo zdravotnictví nemá informace, které by tvrzení ředitele nemocnice ve Slaném potvrzovaly. Veškerým požadavkům k překladu pacientů, které dosud krajští koordinátoři vznesli na Národní dispečink lůžkové péče, bylo vyhověno,“ uvedla mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Zhruba pětina hospitalizovaných ve Slaném potřebuje plicní ventilaci, s tím souvisí další intenzivní péče náročná pro personál, kterého je dlouhodobě nedostatek. „Ventilované lůžko vyžaduje, zvlášť u covidu, důsledné polohování pacientů, kteří většinou mají nadváhu,“ dodal ředitel.

Situace je podle Votočka extrémně náročná pro psychiku personálu a nepřispívá k tomu ani pomalu postupující očkování veřejnosti.

KAM DÁL: Nejvíce lidí stále umírá na nemoci srdce a cév. Ze strachu z covidu podceňují prevenci a zemřou sami doma.