Otevření Areálu ledových sportů se zase odkládá. Mohou za to zdlouhavá jednání

Kdy si v areálu poprvé zabruslí děti, je zatím ve hvězdách
 

Areál ledových sportů, který nyní vzniká u základní školy Ke Kateřinkám v Praze 11, by měl být hotový v září roku 2022. Termín dokončení stavby se posunul už poněkolikáté. Výstavba sportoviště, na jehož vzniku se městská část podílí, by měla být po optimalizaci zhruba o 30 milionů levnější. Loni se počítalo, že se areál postaví za 222 milionů korun.

"Areál ledových sportů bude stát 190 milionů korun, protože se projekt optimalizoval. Cena je ovlivněna změnou materiálů a dalších komponentů. Prodloužení doby výstavby je dáno primárně jednáním o úvěru. Ta se prodloužila kvůli pandemii koronaviru," řekla mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová.

Magistrát nechtěl být přímým partnerem

S přípravami stavby začal soukromý investor, firma AR Delta, v roce 2014. Stavební práce začaly začátkem roku 2019 s předpokladem, že stavba vyjde firmu AR Delta na zhruba 120 milionů korun a hotovo bude v polovině roku 2020. Radnice bezplatně poskytla firmě pozemky na stavbu a investor měl sportoviště vybudovat na své náklady.

Následně ovšem požádal o spolufinancování pražský magistrát. Ten odmítl stát se přímým partnerem projektu. Akcionářem ve firmě AR Delta, jejímž cílem je stavba a provoz Areálu ledových sportů, je proto spolu s firmou ALS Investors od loňska Praha 11.

Měl by vyřešit problematiku školního sportu

Praha 11 má v AR Delta poloviční podíl. Na činnost dohlíží osmičlenná správní rada, jejímž předsedou je místostarosta Prahy 11 Martin Sedeke (ODS). Městská část nakoupila akcie firmy za pět milionů korun, na což dostala dotaci z pražského magistrátu. Dalších 35 milionů korun radnice získala od Prahy jako bezúročnou půjčku na navýšení kapitálu ve firmě. Právem stavby ručí jedenáctá městská část bance za úvěr 150 milionů korun.

Podle starosty Prahy 11 Jiřího Dohnala (Piráti) bude provoz Areálu ledových sportů systémově řešit problematiku školního sportu. Smlouva mezi akcionáři garantuje hodinu bruslení denně zdarma pro školáky po dobu školního roku. Ostatní hodiny jsou určeny pro školní zařízení, veřejnost a organizovanou sportovní činnost. Sportoviště by tak mělo ročně využít asi 170 000 lidí. Ve větší hale má být kluziště pro veřejné bruslení či hokej. V menší hale jsou navrženy čtyři dráhy pro curling. Ve středním traktu budou šatny a posilovna, počítá se také s restaurací.

Opozice kritizovala financování

Vstup městské části do projektu a účast radnice na financování výstavby kritizovala tamní opozice. Proti byli zastupitelé z opozičního Hnutí pro Prahu 1, nepodpořili ho ani zastupitelé z opozičních stran Jižní Město - náš domov nebo SPD.

Na Jižním Městě vládne koalice Pirátů, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Městská část, kde žije 77 600 obyvatel, zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

KAM DÁL: Nejlepší tenistka světa a její životní zkoušky. Martina Navrátilová vyhrála na kurtu i v soukromí.