Kouzlo ideální vůně. Jaká je ta pravá?

Dálky lákají a vůně vám je může připomenout
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Říká se, že šaty dělají člověka, ale to samé můžeme říct také o vůni. Styl, koncentrace, objem či design lahvičky mají spíše doplňkový význam, nejdůležitější vlastností parfému je bezesporu kvalita vůně! V tomto článku najdete rozšířený seznam skupin vůní, na jejichž základě si můžete vybrat ideální parfém právě pro sebe.

V parfumerii se rozlišují následující skupiny vůní:

  • Květinová

Univerzální pro všechna období. Díky ní vytvoříte povznesenou atmosféru kolem sebe. V kombinaci s pudrovými akordy získává romantický charakter.

  • Ovocná

Také skvělá v každé situaci a za každého počasí. Majitelce dodává zdání parfému mládí a nadšení. Kompozice ovocných parfémů může zahrnovat bobule, ovoce (všechny kromě citrusů), květinové a kořeněné tóny.

  • Citrusová

Méně univerzální a vhodnější pro lidi, kteří mají rádi fyzickou aktivitu. Citrusové parfémy pro ženy obsahují citron, pomeranč nebo grapefruit. Tato skupina je ideální pro teplejší období.

  • Orientální

Obvykle je tvořena pižmovými, vanilkovými, citrusovými a květinovými kombinacemi. Tóny základu a srdce takových vůní obvykle zvyšují dobu trvání jejich sladkého závoje. Tyto parfémy jsou vhodné pro tajemné ženské povahy a okouzlující svůdkyně.

  • Mořská

Další skupina pro letní a horké počasí. Mořské parfémy mají lehkou a chladnou vůni, která ve fantazii probouzí vzpomínky na klidnou vodní hladinu, nebo naopak na bouře na moři z obrazů Ajvazovského. Tekutina má často modrou barvu, čímž se zdůrazňuje souvislost s mořem.

  • Dřevitá

Má teplý charakter a kombinuje "dřevěné vůně": borovice, cedr, agarové a santalové dřevo, pačuli a vetiver. Parfémy vytvářejí jemnou a romantickou atmosféru a jsou vhodné pro muže i ženy.

  • Zelená (vetiverová)

Obsahuje noty vetiverového oleje, tropických bylin a koření. Takové parfémy mají trošku štiplavou a hořkou vůni, která často symbolizuje moc lesa. Vhodná pro energické osobnosti s obchodnickým nadáním.

Pižmová

Hlavní složkou v této skupině je samozřejmě pižmo. V minulosti se získávalo z váčku v blízkosti pohlavních orgánů samce kabara pižmového, ale od 50. let minulého století byli kabaři pižmoví zařazeni do „Červené knihy“ chráněných druhů. Dnes se proto vyrábí syntetické pižmo, které se používá téměř ve všech parfémových kompozicích, protože má úžasnou vlastnost fixovat vůni na těle a dodávat jí výraznost. Samotné pižmo má také jasnou vůni a dobře se kombinuje s květinovými a dřevitými akordy.

Klíčová slova: