Rumunsko v troskách. V roce 1977 zemřely kvůli mohutnému zemětřesení stovky lidí

Řecko se probouzí ze silného zemětřesení, ale před 44 lety se odehrály tragické otřesy v Rumunsku
 

Na velká zemětřesení nejsme v Evropě připraveni. Aktuálně se však Řecko probouzí z noční můry, kdy o sobě palenta dala zase jednou nebezpečně vědět. V minulosti se však v podobné oblasti stalo takové zemětřesení, které stálo životy několik stovek lidí. Stalo se tak v Rumunsku roku 1977.

Byl pozdní večer, lidé už pomaličku uléhali ke spánku nebo ponocovali v restauračních zařízeních. Jen pár minut před desátou hodinou večerní dostalo Rumunsko 4. března roku 1977 tvrdou lekci od přírody. Zemětřesení se sílou 7,2 na Richterově stupnici bylo druhé největší ve 20. století. Padaly domy, umírali lidé, a to i v hlavním městě Bukurešti. 

Nečekaná tragédie

I když se v těchto oblastech čas od času zatřese zem, na podobnou přírodní katastrofu nebyl nikdo připraven. V Rumunsku roku 1977 zasáhlo silné zemětřesení převážně oblast východní a centrální země. Otřáslo se dokonce město Svištov a hlavně tzv. malá Paříž východní Evropy Bukurešť. 

Zde bylo napočítáno bezpochyby nejvíce obětí na životech. Celkem v rumunské metropoli zemřelo 1 424 lidí a mezi nimi také známé osobnosti. Dohromady zemřelo přes patnáct stovek obyvatel. 

Epicentrum tragédie se nacházelo v nejvíce seismické oblasti Rumunska u města Vrancea. Otřesy byly tak silné, že umírali lidé také v sousedním Bulharsku, kde přišlo o život 120 lidí. V moderní historii Rumunska se nejedná o nejsilnější zemětřesení, ale bezesporu jde o to nejtragičtější. Nikdy předtím ani potom totiž v důsledku této přírodní katastrofy nezemřelo tolik lidí. 

KAM DÁL: Ostravský umělec zve vojska NATO do Česka. Úřad vlády a post prezidenta podle něj ovládají nebezpeční psychopati

 

Klíčová slova: