Zeman odstraňuje hlavní překážky vlivu Ruska na českou společnost. Vakcína Sputnik V jako propaganda z východu

Je tomu pět let, kdy s otevřenou náručí vítal Miloš Zeman Čínu v Praze
 

Českou politickou scénou rezonuje rozhovor prezidenta Miloše Zeman pro server Parlamentní listy. Ten zcela bez zábran vyjmenoval jména současného vládního kabinetu, které žádá pro premiérovi Babišovi vyměnit. Jsme svědky ohrožení demokratického systému v Česku? 

/KOMENTÁŘ/ Pandemie koronaviru se otevřeně stala politickým tématem číslo 1. Do závodů o rychlou vakcinaci občanů České republiky se hlasitě přihlásilo Rusko se svojí zatím neschválenou vakcínou Sputnik V a Čína, která nabízí Sinopharm. V obou případech je nejhlasitějším zastáncem “východní” cesty léčby koronaviru prezident Miloš Zeman. 

Ten je schopen v tomto plánu jít tak daleko, že svými požadavky destabilizuje celou politickou scénu. Nutno dodat, že podobný zásah vyšší politické moci v zájmu Ruska a Číny je bezesporu otevřeným signálem, který ohrožuje zdejší demokratický systém. 

Odstranění překážek

Prezident Miloš Zeman se už ani nenamáhá své politické zájmy skrývat v diplomatické hře, jak jsme tomu byli doposud svědky. Jeho poslední rozhovor pro server Parlamentní listy je zcela otevřeně nutné brát jako skandální. 

Rozhodl se přímo a otevřeně veřejnosti sdělit, že žádá hlavu nepohodlných ministrů Jana Blatného (nestr. za ANO), Tomáše Petříčka (ČSSD) a ředitelky Státního úřadu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou. Jako jediný důvod, který zmiňuje, je jejich odmítání ruské vakcíny Sputnik V. Tím, že otálejí ji přijmout, jsou údajně zodpovědní za smrt lidí v ČR v důsledku nemoci Covid-19. 

Prezident opakovaně svoji funkci využívá pro prosazení zájmů cizích velmocí. Miloš Zeman tak veřejně potvrdil své vazalství vůči Číně a Rusku, protože tímto postojem a požadavkem zásadně nabourává demokratické principy v České republice. 

Co mu vadí? 

Argument pro odstranění ministra zdravotnictví Jana Blatného a ředitelky SÚKL Ireny Storové je ze strany Miloše Zemana nekompromisní. Prezidentu vadí, že oba zmínění čekají na schválení vakcíny ze strany úřadů v rámci Evropské unie, což je mimochodem postup, ke kterému se zavázal sám Miloš Zeman. 

Jsme tak v přímém přenosu svědky toho, že tlak z Ruska a Číny se zvyšuje. Zeman je schopný svými nároky destabilizovat už tak zcela chaotickou politickou scénu, což totalitním mocnostem k upevnění jejich vlivu přijde vhod. Prezident Zeman se rozhodl vzít umírající občany ČR jako rukojmí ve hře, kde se představuje jako zachránce, ale přitom vše odporuje jeho pohledu na svět. 

O tom, že jsou mu občané ČR lhostejní, svědčí jeho celkový způsob vyjadřování během celé pandemie, kdy se ani jednou nepokusil jako politická autorita národ spojit. Miloš Zeman, který pravděpodobně mluví za své okolí v čele s Martinem Nejedlým a Vladimírem Mynářem, tak znovu potvrzuje, že jeho hlavním politickým odkazem nebude nic, co je hodné inspirace. Doufejme jenom, že v kontextu budoucnosti se nebude jednat o politika, který stál u pádu demokracie v České republice. 

KAM DÁL: Lékař Jan Hnízdil varuje: Vakcinace je oficiální propaganda. Žít jako dřív nemůžeme, není cesty zpět