Petr Gazdík: Skončilo blouznění premiéra a nejistota pro maturanty. Je čas začít uvažovat nad trvalou změnou maturitní zkoušky

V letech 1996–2002 byl Petr Gazdík učitelem na Základní škole Josefa Bublíka v Bánově
 

Podle poslance Petra Gazdíka z hnutí STAN je ukončení chaosu kolem letošních maturit dobrou zprávou pro učitele i studenty posledních ročníků. Plán představený ministrem školství Robertem Plagou vnáší jistotu do celého procesu maturitních zkoušek. Celá situace z předešlých dní také ukázala, že je potřeba formu maturitních zkoušek změnit.

Premiérovy výroky o formě letošních maturit z uplynulých dní vzbudily emoce a podle poslance Petra Gazdíka byly nejen zcela nesmyslné, ale také urážející dosavadní práci učitelů a snahu maturantů při distanční výuce. Babiš se totiž nechal slyšet, že studentům by se měly dát úřední maturity, protože je stejně firmy nevyžadují.

„Považuji za klíčové, že premiér přestal blouznit o své odbornosti v oblasti pedagogiky a vymýšlet hlouposti. Se vzděláváním budoucích generací není možné experimentovat. Plán představený ministrem Plagou konečně přináší jistotu pro studenty maturitních ročníků i jejich učitele, což musím i jako opoziční poslanec ocenit,“ říká místopředseda STAN.

Trvalá změna maturitních zkoušek 

Chaos kolem změn maturitní zkoušky ukázal, že je její formát přežitý a maturita se musí od základu změnit a projít modernizací.

„Návrh ministerstva na změnu maturit pro letošní rok jde stejným směrem, který prosazujeme dlouhodobě, a proto bychom měli začít řešit trvalou proměnu maturitních zkoušek. Výsledky studentů by totiž neměly být hodnoceny podle jedné závěrečné zkoušky, obzvlášť když stát nedokáže nastavit její potřebnou úroveň,“ upozorňuje Gazdík.

O výsledku má rozhodovat škola 

V rámci modernizace vzdělávání pro 21. století má podle hnutí STAN rozhodovat o výsledcích studentů samotná střední škola.

„O úspěchu v životě člověka by se také nemělo rozhodovat podle toho, jak se vyspí v maturitním týdnu. Proto chceme zavést tzv. středoškolské minimum, které si studenti budou moci splnit už v průběhu studia a bude stěžejním hodnocením jejich předpokladů pro absolvování střední školy. Již před časem jsem vyzval ministra školství k diskuzi nad změnou maturit a nyní je nejvyšší čas učinit v tomto konkrétní krok vpřed,“ dodává Gazdík.

KAM DÁL: Hamáček dostal mail s nabídkou, kterou nešlo odmítnout. Kšeft století mu kazí žárlivý Babiš.