Víte, jak se stát investorem 21. století? Kupujte kryptoměny

Bitcoin je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci
  |  Komerční sdělení

Kryptoměny změnily pohled na investice. Přestávají být zahaleny tajemstvím, kdo se nebál investovat hned na jejich začátku, nemá dnes hluboko do kapsy. Můžeme jimi platit na spoustě míst a bankomaty na kryptoměny se rojí jak houby po dešti, prostě virtuální měny tu jsou s námi.

Říká se, že peníze jako peníze. S bankovkami pracujeme čím dál méně, peníze nám přijdou na účet a z účtu jimi pak zaplatíme, aniž bychom je viděli. Prostě „elektronické“ peníze. Před pár lety k různým měnám přibyla i digitální měna. Nepatří žádnému státu, podle vyjádření Generálního finančního ředitelství se však nejedná o měnu, ale o nehmotnou movitou věc.

Co je kryptoměna, k čemu je dobrá?

Hodnota digitálních peněz je dána nabídkou a poptávkou jejich uživatelů, základním principem trhu. Zatím jejich ceny rostou, poptávka tedy převyšuje nabídku, protože spousta lidí i velkých korporací do nich investují.

Jedním z důvodů investice do kryptoměn je průhlednost transakcí s nimi, když platíte přes banku, vlastně nevíte, co se v daný okamžik s penězi děje, netušíte, jak se dostanou na jiný účet. Také komusi cizímu o sobě dáváte spoustu informací. Převody kryptoměn ale probíhají přímo mezi kupujícím a prodávajícím a jsou velmi rychlé bez byrokracie. Kryptoměnu můžete mít jako investici nebo jí můžete i běžně platit.

Jak se pracuje s digitálními penězi, co je peněženka?

V peněžence se bezpečně uchovává kryptoměna stejně jako na bankovním účtu. Peněženky jsou buď elektronické, tedy programy do počítače nebo na telefon, a chovají se podobně jako bankovní účet. Nebo hardwarové, takové USB disky, kam si měnu nahrajete. Takové novodobé spořící prasátko, které ale ukazuje, co obsahuje i číslo vašeho účtu.

Příkladem může být Bitclude, jehož posláním posláním je vytvořit peněženku, která vytvoří most mezi světem kryptoměn a světy tradičních financí. Okamžité vypořádání peněženky ve více měnách s přístupem na trh s virtuální měnou.

Druhy kryptoměn

První a zároveň nejoblíbenější kryptoměnou je bitcoin, ten vznikl po globální finanční krizi v roce 2008. další významné měny jsou například Litecoin, Ethereum nebo Ripple. Digitální peníze se obchodují na kryptoměnových burzách, těch jsou po světě už stovky. Pořídíte je v online směnárnách, na burzách a bitcoin můžete koupit třeba v automatu na bitcoiny, ten najdete v Česku v Praze, Brně a Ostravě.  

Klíčová slova: