Irsko doporučuje zastavit očkování vakcínou AstraZeneca. Důvodem jsou krevní sraženiny

AstarZeneca má další problém. V Irsku přeruší očkování
 

Také irští zdravotníci doporučili, aby bylo v zemi přerušeno očkování proti nemoci covid-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou sobotní zprávy z Norska o několika závažných případech krevních sraženin u lidí, jimž byla nedávno vakcína podána, informovalo dnes na svých stránkách irské ministerstvo zdravotnictví. Kvůli zprávám o výskytu krevních sraženin u několika očkovaných osob pozastavilo v minulých dnech očkování vakcínou britsko-švédské firmy rovněž Dánsko a další země. Souvislost mezi zdravotními problémy a tímto preparátem ale zatím nebyla prokázána.

Irský národní poradní výbor pro imunizaci (NIAC) uvedl, že jeho dnešní doporučení je preventivním opatřením, dokud nebude k dispozici o případných vedlejších účincích vakcíny AstraZeneca více informací. NIAC je nezávislá expertní skupina, která radí irskému ministerstvu zdravotnictví.

Vakcínou, kterou vyvinula firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, byli v Irsku zatím očkováni především zdravotníci. Z 570 000 dávek aplikovaných v zemi bylo asi 20 procent od společnosti AstraZeneca, napsala agentura Reuters.

Ve vážném stavu? 

Norsko v sobotu oznámilo, že v zemi byli hospitalizováni s krvácením, krevními sraženinami a nízkým počtem krevních destiček tři zdravotníci, kteří se nedávno nechali touto vakcínou očkovat. Podle norského listu Aftenposten jsou všichni postižení poměrně mladí a není známo, že by trpěli nějakou vážnou chorobou. Jedná se o muže i ženy z různých zdravotnických zařízení. Zůstávají nadále ve vážném stavu.

Dánsko a Norsko pozastavily očkování vakcínou od firmy AstraZeneca již ve čtvrtek a brzy je následovaly další země jako Bulharsko, Rumunsko, Island či Thajsko. Předtím na možné problémy s vakcínou poukázalo Rakousko. Jednu z šarží přestala země používat poté, co jedna z naočkovaných zdravotních sester z nemocnice ve městě Zwettl zemřela v důsledku vážných problémů se srážením krve a druhá se ocitla ve vážném stavu s plicní embolií.

Jak je to v Česku? 

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nicméně ve čtvrtek uvedla, že v současnosti nic nenasvědčuje tomu, že za případy krevních sraženin stojí očkování. S podáváním vakcíny od společnosti AstraZeneca se podle EMA může pokračovat. Podle pátečního vyjádření mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Harrisové je přípravek od firmy AstraZeneca excelentní a není důvod ho nepoužívat.

V Česku se proti covidu očkuje vakcínou AstraZeneca a rovněž přípravky firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve čtvrtek informoval, že v ČR se nepoužívají šarže vakcíny AstraZeneca, které přestalo používat Dánsko či Norsko.

KAM DÁL: Lucie (16): Skoro rok distanční výuky mi vzal nejdůležitější období života. Jen těžko hledám nové kamarády