Francouzský turista ve vazbě čelí obvinění za špionáž v Íránu. Kvůli přeletu s dronem mu hrozí dlouholeté vězení

Nevinný příspěvek na sociálních sítích ho možná uvězní na dlouhá léta v žaláři v Íránu
 

Zacházet s moderními technologiemi pro osobní potěšení nemusí být bez následků. Na vlastní kůži se o tom přesvědčuje francouzský turista Benjamin Briere, který na hranici Íránu a Turkmenistánu vyzkoušel svůj dron. V současnosti čelí obvinění, že se jedná o špiona. Kolik let odnětí svobody mu hrozí? 

Francouzský turista zadržený v Íránu za přelet svého dronu na hranici Iránu a Turkmenistánu aktuálně po deseti měsících ve vazbě čelí obvinění ze špionáže a propagandy vůči tamějšímu politickému systému. O této kauze referuje server BBC. 

Dlouholeté vězení

O tom, jak se může tento na první pohled nevinný koníček změnit v noční můru, svědčí právě osud francouzského turisty. Jeho právník Saeid Dehghan uvedl, že panu Briere hrozí v případě prokázání viny dlouhý trest odnětí svobody. 

Obvinění přichází v době rostoucího napětí mezi Íránem a evropskými zeměmi a USA ohledně íránské jaderné kapacity. „Pan Briere je ve vězení ve městě Mašhad a je v dobrém zdravotním stavu,” uvedl Dehghan a dodal, že „jeho obvinění ze špionáže bylo vzneseno kvůli fotografování v zakázaných oblastech.”

Osudná poznámka na sociálních sítích

Benjamin Briere udělal totiž zásadní chybu, když svůj záběr sdílel na sociálních sítích s komentářem, který nevinně hodnotil povinnost nosit v místních poměrech hidžáb. Konkrétně se vyjádřil: „V Íránu je hidžáb povinný, ale nikoliv v ostatních islámských zemích.” 

Příspěvek, který v sobě nenese žádné velké špionské poselství, hájí také právník Dehghan: „Moji kolegové a já věříme, že tato obvinění jsou falešná a nepodložená, ale musíme počkat, až soudce v příštích několika dnech provede úplné vyšetřování a oznámí svůj verdikt,“ dodal s tím, že doufá v úspěšný výsledek soudu, který Francouze teprve čeká. 

KAM DÁL: Nešikovná stanice metra. Na Hlavním nádraží měla původně jezdit podpovrchová tramvaj