Uznání až 11 let po smrti. Šílenec umění Vincent van Gogh prodal za život jeden obraz. Dnes se prodává i na propiskách

Slavný malíř Vincent van Gogh měl posmrtnou výstavu v roce 1901, která z něj učinila legendu
 

V umění asi není známější příběh génia, který by své malířské vášni dal tolik jako Vincent van Gogh a přitom za svého života nedosáhl sebemenšího úspěchu. Jeho bratr Theo, obchodník s uměním, ho podporoval do posledního okamžiku, ale ani on se slávy, která přišla až 11 let po jeho smrti, nedočkal. 

V současnosti má Vincent van Gogh dokonce svoje vlastní muzeum v Amsterdamu. Kdyby se mohl ocitnout v současném světě, asi by pravděpodobně nebyl schopen pochopit, co se s jeho uměním stalo. Rozhodující byla výstava jeho 71 obrazů v Paříži, která se odehrála 11 let po jeho smrti. Malíř, který své vášni odevzdal celý svůj život, trpěl velkými psychickými problémy, jež vyústily v sebevraždu. 

Neuznaný génius

„Je to fantastická osobnost: nalezl širokou cestu pro budoucnost. Okamžitě jsem to vycítil a pochopil, když jsem v roce 1901 poprvé viděl jeho dílo,“ vzpomínal Pablo Picasso, když poprvé v Paříži uviděl jeho kompletní dílo. Tato konkrétní výstava, která proběhla před 12 lety, byla pro jeho odkaz zcela zásadní. 

Autor ani jeho bratr Theo, který ho podporoval psychicky i finančně, se však tohoto velkolepého úspěchu nedočkali. Vincent van Gogh prodal za svůj život jenom jeden obraz, a to za zoufalých 400 franků. Dnes jeho dílo dosahuje ceny v řádech milionů euro. 

Na zmíněné výstavě se objevila i třetí verze slavného obrazu Slunečnice, ten vlastnil nadšený sběratel díla holandského génia, ale sám musel tento ikonický obraz prodat, protože se později dostal do velkých finančních problémů. 

Jediný, kdo si i finančně užil uznání Vincenta van Gogha, byla manželka jeho bratra Thea. Johanna van Gogh-Bongerová se nadále starala o jeho odkaz, což se jí vyplatilo. 

Na hrnečku a propisce

Absolutní paradox slávy slavného holandského malíře, který je známý také tím, že si uřízl ucho, je viditelný v současné době. Autor, jenž pravděpodobně spáchal sebevraždu střelou z pistole do břicha, zemřel ve věku 37 let před zraky svého bratra Thea, je vidět na těch nejbizarnějších místech, která si umíte představit. 

Koupit si jeho dílo můžete vytisknuté na propiskách, v kalendářích, na hrnečcích, na tapetách, ale také na magnetkách, které jsou umístěné na ledničce v domácnosti. Dílo Vincenta van Gogha se stalo výborným marketingovým artiklem, což prohlubuje podivný osud tohoto uměleckého génia. 

KAM DÁL: Liza Minnelliová slaví narozeniny. Idol homosexuální komunity bojoval s tloušťkou a závislostí na drogách