Úředníci bez negativního testu se nedostanou do práce. Jedná se o půl milionu pracovníků

Kolika úředníků se týká současné testování na koronavirus?
 

Od dnešního dne nesmějí zaměstnanci úřadů na pracoviště bez negativního testu na koronavirus. Výjimka platí pro úředníky, kteří už jsou očkovaní nebo prodělali covid v posledních třech měsících. Veřejné úřady s 50 a více pracovníky začaly s testováním minulou středu. Povinnost testovat zaměstnance na úřadech do 50 zaměstnanců vláda probere podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) ve čtvrtek.

Podle materiálů, které má ČTK k dispozici, se testování ve veřejném sektoru týká asi půl milionu lidí. Podle vládních dokumentů se týká státních zaměstnanců, pracovníků územních samosprávných celků, příslušníků bezpečnostních sborů, vojáků a zaměstnanců zdravotnických zařízení financovaných z veřejného zdravotního pojištění.

Povinnost se netýká základních a středních škol, které jsou nyní zavřené. Výjimka je také pro zaměstnance v sociálních službách, které jsou ošetřeny zvláštním krizovým opatřením.

Dva testy za týden

Z ministerstev testuje své zaměstnance od minulého pondělí ministerstvo průmyslu a obchodu, v úterý s testováním začalo ministerstvo zdravotnictví, ve středu ministerstva zahraničních věcí, dopravy nebo obrany, ve čtvrtek ministerstvo školství. Ministerstvo spravedlnosti začalo své zaměstnance testovat tento týden v pondělí, testy rozdělil také mezi soudy, státní zastupitelství či střediska Probační a mediační služby po celé republice.

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první cyklus testování dokončit do pátku, pro podniky s 50 až 249 pracovníky skončil termín v pondělí. Vláda nyní uvažuje o tom, že by místo testování jednou za sedm dní zvýšila frekvenci na dva testy za týden.

Podle ministra průmyslu jde ale o složitý logistický projekt zejména pro velké firmy, je tedy třeba vše projednat s oborovými asociacemi a svazy. Ve firmách je podle Havlíčka pozitivita 0,7 až 1,5 procenta. Nižší je ve velkých podnicích, kde se testuje už delší dobu. Díky povinnému testování se podle něj daří odhalit 2 000 až 3 000 pozitivních zaměstnanců denně.

KAM DÁL: Populární Xena je k nepoznání. První televizní feministka jako aktivistka za Greenpeace na ropné plošině