Pojem trojský kůň a jeho význam v internetovém prostředí

Do vašeho počítače se dostane naprosto nevinně
Zobrazit fotogalerii (2)
  |  Komerční sdělení

Občas je pohyb na internetu plný návnad a není vůbec na škodu mít nějaký spolehlivý antivirový program. Díky němu se pak lépe ubráníte virům a dalším útokům ze strany hackerů. Následující řádky vám osvěží znalost řeckých bájí a pověstí a rovněž se v nich dozvíte, co vlastně trojský kůň ve vašem počítači může způsobit a jak se mu účinně bránit.

Trojský kůň v internetovém světě

Ve 21. století by asi málokdo očekával použití podobné finty v reálném životě. Jenomže na trojského koně můžete narazit i nyní. Sice v jiné podobě, ale s podobně ničivými účinky na váš počítač. Trojský kůň je pojmenování pro škodlivý program, který se, jak už vás možná napadlo, ukrývá v jiném programu.

Do vašeho počítače se dostane naprosto nevinně. Buď si ho nainstalujete s jiným programem, anebo si ho stáhnete s přílohou v e-mailu. Pokud k tomu dojde, nastává velice složitá otázka: jak odstranit trojského koně z vašeho počítače? Odpověď se vám nebude líbit. V případě, že je váš počítač trojským koněm napaden, je potřeba všechny postižené programy ručně odstranit. Což znamená opravdu hodně práce.

Jak trojský kůň funguje

Přestože je trojský kůň sám o sobě neškodný, jakmile se ocitne ve vašem počítači, nenápadně nad ním převezme kontrolu. Může získávat vaše citlivé informace a odesílat je útočníkovi, spustit nějaký škodlivý program a tak podobně. Pokud ve své práci využíváte počítač, pravděpodobně mají všechny firemní počítače nainstalovaný antivirový program.

Ale na svou bezpečnost byste měli myslet i mimo kancelář. To, že na svém počítači nepracujete s důležitými firemními daty, neznamená, že po vašich citlivých informacích nikdo neprahne. Proto je vždy lepší se raději bránit – a v každém zařízení, které vlastníte a používáte k brouzdání na internetu, mít nainstalovaný antivirový program.

Na co si dát pozor

Abyste se útokům trojským koněm ubránili, pravidelně aktualizujte svůj systém, provádějte důkladné kontroly celého počítače s pomocí antivirového programu, neotvírejte, a už vůbec nestahujte přílohy e-mailů od lidí, které neznáte. Neklikejte na podezřele skvělé nabídky, ale výhodné slevy sledujte pouze na ověřených e-shopech a webových stránkách. Také není na škodu sledovat zprávy o současných virech a hrozbách na internetu. Jakmile totiž nějaký nový vir začne napadat systémy, na internetu se začnou šířit zprávy o tom, jak se mu úspěšně bránit.

Trocha historie aneb město Trója a jeho neslavný konec

Pokud si vybavíte hodiny dějepisu na základní škole, možná si i vzpomenete na staré řecké báje a pověsti. Právě v těch se totiž termín trojský kůň vyskytl poprvé. Trója je město ležící na území dnešního Turecka. V Homérově eposu Ilias a Odyssea se dočteme o jejím vzniku a v eposu Aeneis se její autor Vergilius zmiňuje právě o jejím dobytí, ke kterému Řekové použili lest. Po desetileté válce mezi Trójou a Řeky, která vznikla tím, že se trojský princ Paris zamiloval do nádherné spartské princezny Heleny, dostali Řekové nápad.

Sestavili obrovského dutého dřevěného koně, několik vojáků se do něj schovalo a nechali jej před hradbami Tróje. Jelikož Trojané považovali koně za dar k vítězství, vtáhli ho do města, a tím nevědomky prohráli válku. Protože řečtí vojáci ukrytí v koni pomohli zbylým vojákům za hradby a pak společně celé město zničili a zapálili.

 

Při pohybu online světem nezapomínejte na opatrnost. Trojský kůň je velice nepříjemný a hlavně škodlivý program, který se může dostat všemožnými skulinkami k vašim nejcitlivějším datům a posílat je dál. Přílohy e-mailů stahujte jen od lidí, které znáte, a vždy si hlídejte, aby váš počítač i chytrý telefon byly chráněny antivirovým programem.