Jaro už se blíží. Poslední týden bláznivého počasí ukončí mírné oteplení

Jarní počasí by mohlo přijít na konci příštího týdne
 

Počasí se v posledních dnech mění každou minutou. Slunce, střídá sníh a déšť. Skoro až aprílové změny doprovází relativně silná zima. Každý z nás včetně přírody už vyhlíží jaro. Proč se současné počasí tak často mění?  „Důvodem je tlaková výše,” vysvětluje Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Povídání o počasí se v posledních dnech stává stejně důležitým tématem jako pandemie koronaviru. Lidé, zvířata a rostliny už vyhlížejí klidnější a stabilnější teplé počasí, které však stále nabourávají přívalové srážky sněhu a deště. Kdy tedy konečně přijde jaro? 

Tlaková výše od Atlantiku

„Současné proměnlivé počasí je způsobeno tlakovou výší, která k nám míří od Atlantiku. Právě severozápadní proudění vlhkého vzduchu očekáváme do neděle,” vysvětluje meteorolog Štefan Handžák. Velké změny teplot, kdy slunečné počasí střídá déšť a sníh i v nižších polohách, je odůvodněno tím, že tlakové útvary v silném proudění drží pevně pohromadě. 

Kdy tedy lze očekávat vytoužené jarní počasí? „To v tuto chvíli ještě nejsme schopni předpovědět, ale začátkem příštího týdne se proudění vzduchu mění,” uvádí Handžák. S tím by tedy měly přijít i příjemnější teplotní podmínky, které přinesou i poklidnější průběh počasí. To se už nebude měnit v tak krátkých intervalech. 

„Od příštího týdne evidujeme méně srážek, což se potvrdí v druhé polovině pracovního týdne, kdy by mohly teploty vyšplhat nejvýše mezi 8 a 12 stupňů Celsia. To zatím ještě stále neodpovídá vyšším jarním teplotním podmínkám,” dodává Štefan Handžák, který pracuje pro Český hydrometeorologický ústav. 

Jaro je tak sice za rohem, ale zda přijde definitivně v nejbližších dnech, si budeme muset ještě počkat. Pravděpodobné však je, že konec příštího týdne nás konečně svleče z teplých zimních bund.

KAM DÁL: Slavná zpěvačka otevřeně o znásilnění drogovým dealerem. Tu noc jsme málem zemřela, tvrdí Demi Lovatová