Doba plastová. Vědecká studie odhalila, že plastové částice v těle matky se dostanou do plodu dítěte

Vědci na znepokojivé výsledky přišli díky výzkumu na plodech potkanů
 

Vědecká studie potkanů ukazuje znepokojivé výsledky v souvislosti s plastovými částicemi v těle živočicha. Podle irského vědeckého týmu se totiž přenášejí z těla matky do plodu, čímž se dokazuje, že placenta průniku této nehostinné látky nezabrání. Může to mít nepříjemný efekt na budoucí život potomka? 

Vědci sice objevili nanočástice v mozku a srdci plodu, ale zatím není známo, jaký by v tomto případě mohl být dopad na lidské zdraví. Drobné plastové částice v plicích březích potkanů ​​rychle přecházejí do srdcí, mozků a dalších orgánů jejich plodů, ukazuje výzkum. Jedná se o první studii na živém savci, která ukázala, že placenta takové částice neblokuje.

Co placenta? 

Pokusy také ukázaly, že plody potkanů ​​vystavené částicím měly ke konci těhotenství významně menší váhu. Výzkum sleduje odhalení malých plastových částic v lidských placentách, které u vědců budí velké znepokojení. Dřívější laboratorní výzkum na lidských placentách darovaných matkami po narození také ukázal, že polystyrenové kuličky mohou procházet placentární bariérou.

I na Mount Everestu

Znečištění z mikroplastů zasáhlo každou část planety, od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány, a je již známo, že lidé malé částice absorbují skrze jídlo, pití a dýchání. Dopad drobných plastových částic na zdraví v těle není dosud znám. Vědci však tvrdí, že je nutné tuto otázku řešit, zejména u vyvíjejících se plodů a kojenců, protože plasty mohou nést chemikálie, které by mohly způsobit dlouhodobé zdravotní potíže. 

„Plastové nanočástice jsme našli všude, kam jsme se podívali - v mateřských tkáních, placentě a tkáních plodu. Našli jsme je v srdci, mozku, plicích, játrech a ledvinách,“ vysvětluje pro The Guardian profesorka Phoebe Stapletonová z Rutgersovy univerzity. 

KAM DÁL: Jaro už se blíží. Poslední týden bláznivého počasí ukončí mírné oteplení