Z KLDR utíkají lidé kvůli hladu. Pohraniční stráž chtěla rabovat v čínské vesnici zásoby potravin

KLDR trpí hladem. Dva pohraničníci ze Severní Koreji byli chyceni v Číně kvůli hladu
 

Severní Korea je zemí, kde nadále vládne tvrdá diktatura. Propaganda prohlašuje, že se u nich žádný koronavirus neobjevuje a režim Kim Čong-una je jedním z nejnebezpečnějších na světě. Daily NK přišel s hrůzným příběhem, který odhaluje, že Severní Korea trpí hlady a lidé prchají do Číny. 

V lednu byli chyceni dva ozbrojení pracovníci pohraniční služby z KLDR na území Číny. Ti údajně utekli kvůli strašlivému hladu na území Severní Koreji. Právě tvrdá opatření kvůli opatření v rámci pandemie koronaviru se velké nedostatky potravin projevují i u pohraniční stráže. 

Co na to Čína?

Důvěryhodný zdroj z Číny uvedl v rozhovoru pro Daily NK šokující informace. „Řeka ve Wiwonu v provincii Chagang byla od poloviny ledna byla pokryta ledem a dva pohraničníci překročil řeku Yalu do Číny.“ 

Zdroj také zmínil, že „Stráže dezertovaly se svými zbraněmi a pokusily se vplížit do čínské vesnice přes řeku Yalu a vyrabovat opuštěné domy.” Okres Wiwon se nachází v blízkosti hranic mezi Severní Koreou a Čínou a šířka řeky Yalu v této oblasti může být velmi krátká. Tím, že pohraniční stráž zná velmi dobře místní prostředí, bylo překročení hranice mnohem snazší. 

Oba pohraničníci ve věku 18 a 19 let byli po dvou dnech chyceni, aniž by někoho ohrožovali na životech. Sami se následně přiznali, že jejich motiv byl způsoben hladem. 

Strašný hlad

Podle zdroje Daily NK se zadržení pohraničníci vojáci snažili přemluvit čínskou stranu, aby je neposílali zpátky na jejich území. „Vyjádřili obavu, že budou hladovět k smrti, pokud se vrátí do Severní Koreje,” sděluje zdroj z Číny. 

Podle zdroje vojáci nikdy nemluvili o popravě zastřelením nebo o jakémkoli jiném trestu, pokud se vrátí do Severní Koreje. „Vzhledem k jejich extrémnímu strachu z hladu se zdá, že potravinová situace v severokorejské armádě je nejhorší za poslední roky," dodal.

KAM DÁL: První internetová sexuální orientace na světě. Přibývá lidí, kteří chtějí žít dobrovolně v celibátu

 

Klíčová slova: